VIB toont link tussen antibioticatolerantie en -resistentie aan

Een studie van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie toont aan dat sommige bacteriën antibiotica overleven in ‘slaapstand’ te gaan, en worden resistente bacteriën voortgebracht.

Trefwoorden: #antibiotica, #kanker, #KU Leuven, #onderzoek, #resistentie, #tolerantie, #VIB

Lees verder

research

( Foto: ssilver - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Hun onderzoek verscheen al in The ISME Journal, een toonaangevend wetenschappelijk vakblad en benadrukt het belang van de strijd tegen ‘slapende’ bacteriën en falende antibioticakuren. Dit eist jaarlijks 50.000 levens in Europa en de VS.

Bacteriën kunnen zich op twee manieren beschermen tegen antibiotica. Een eerste manier is resistent worden: dan groeien ze ondanks de behandeling verder. Maar tolerant worden is ook een optie. In dat geval kunnen er een aantal persistorcellen of ‘slapende bacteriën’ ontstaan. Door die groep houden ziekten soms lang aan, want antibiotica roeien enkel actieve bacteriën uit.

Onderzoek aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie toont aan dat het type en de duur van een antibioticakuur de verdedigingsstrategie van bacteriën bepaalt: resistentie volgt na een aanhoudende, lage dosis, terwijl een onderbroken, hoge dosis tolerantie tot gevolg heeft.

De onderzoeksgroep van professor Jan Michiels toont aan dat ‘slapende’ bacteriën genetische mutanten voortbrengen die nog beter bestand zijn tegen antibiotica.

Etthel Windels (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie): “Tolerantie is dus de grote schuldige in het geval van chronische of terugkerende ziektes. Onze resultaten benadrukken hoe belangrijk het is om die beschermingsstrategie te bestrijden: de gevolgen van tolerantie reiken ongelooflijk ver.”

Prof. Jan Michiels (VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie): "Onze studie suggereert een sterk verband tussen tolerantie en resistentie. Er zijn daarbij ook duidelijke overeenkomsten tussen deze twee mechanismen bij bacteriën en het ontstaan van geneesmiddelenresistentie bij kanker. Nieuwe inzichten in de twee domeinen kunnen elkaar aanvullen".

Dorien Wilmaerts, onderzoeker in het lab van Jan Michiels, liet in een eerdere studie al haar licht schijnen over het onderwerp.