UAntwerpen en imec met nieuwe supercomputer klaar voor toekomst

De Universiteit Antwerpen en imec hebben met de NVIDIA DGX-2 een supercomputer van de nieuwste generatie in huis gehaald. De computer kan twee petaflops aan berekeningen per seconde maken.

Trefwoorden: #berekening, #imec, #NVIDIA DGX-2, #petaflop, #supercomputer, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De UAntwerpen beschikt al over een zogenaamde supercomputer. De CalcUA heeft een rekenkracht van 240 teraflops. Die computer wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en staat deels ook ter beschikking van bedrijven.

De DGX-1, de eerste versie van de NVIDIA’s DGX supercomputer, met een rekenkracht van 960 teraflops, wordt sinds eind 2017 gebruikt door imec’s City of Things teams voor deep learning van camerabeelden voor smart city cases.

Binnenkort komt er een extra supercomputer bij IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan UAntwerpen. Steven Latré, professor informatica (UAntwerpen/imec): “Deze nieuwe computer kan twee petaflops aan berekeningen per seconde aan. Eén petaflop staat voor 10 tot de 15de macht, ofwel 1 biljard. De nieuweling wordt zo 8,3 keer sneller dan de CalcUA.”

De Antwerpse universiteit klopte voor de aankoop van de nieuwe unieke rekeninfrastructuur aan bij de Gentse AI-onderneming Robovision. De universiteit heeft al enkele projecten voor de nieuwe computer in de pijplijn zitten. Zo wordt de supercomputer gebruikt in de strijd tegen malaria.