Recticel coördineert Horizon 2020 PUReSmart project

Economie 23/01/2019 10:18:13

PUReSmart telt negen partners uit zes EU-landen en zoekt innovatieve oplossingen om de huidige lineaire levenscyclus van polyurethaan producten te veranderen in een circulair model.

Lees hieronder verder   
Verwant

Druppels transporteren door middel van oppervlaktegolven

Diversificatie en specialisatie bij AGC in Mol - artikel

Gimv investeert in gerenommeerd coatingbedrijf

Watson-Marlow lanceert pomp voor bio-farmaceutische sector - techniek

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

Oplossingen voor recyclage bauxietresidu

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

Keuze van de redactie

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

(20/6) Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

(20/6) Imec verdubbelt energiedichtheid vaste-stof batterijen

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Recticel, een wereldwijde producent van hoogwaardige polyurethaanproducten, is de coördinator van het PUReSmart project. Dit project is op 1 januari 2019 gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De EU steekt hier 6 miljoen euro subsidie in.

Thermohardende PU producten, zoals soepel- en hardschuim, hebben een lange levensduur. Er is een grote diversiteit aan toepassingen voor, vandaar dat het een van de zes meest geproduceerde kunststofmaterialen ter wereld is.

Nu is het recycleren van thermohardende PU veel lastiger dan thermoplastische materialen. Het PUReSmart-project heeft tot doel nieuwe methodes, technologieën en benaderingen te vinden om PU tot een circulair materiaal te transformeren.

Het PUReSmart-project beoogt het hergebruik van meer dan 90% van PU afval. Hiertoe worden intelligente sorteertechnologieën ontwikkeld om een brede waaier aan PU-materialen te scheiden tot specifieke basismaterialen.

Deze materialen zullen tot grondstof worden herleid om te gebruiken als input voor bestaande PU-producten. Ze dienen ook als bouwsteen voor een nieuw polymeer dat de duurzaamheid van thermoharders verenigt met het circulaire karakter van thermoplastische materialen.

De Universiteit van Gent ontwikkelt in het kader van dit project nieuwe molecules om recycleerbaarheid te kunnen inbouwen in de polyurethaanchemie.

KU Leuven ontwikkelt nieuwe mogelijkheden om thermohardende materialen af te breken om zo dit materiaal te recupereren.

BT-Wolfgang Binder (Oostenrijk) beschikt over sensoren om materialen te scheiden. WeylChem InnoTec (Duitsland) heeft ervaring in de synthese en opschaling van chemicaliën, die als nieuwe bouwstenen zijn te gebruiken voor circulair PU. << (Lydia Heida) (foto: Recticel)

De andere partners in het PUReSmart-consortium zijn Covestro Deutschland, onderzoeks- en consultancybedrijf Ecoinnovazione (Italië), Universidad De Castilla – La Mancha (Spanje) en Ayming (Frankrijk). <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Arlanxeo, ArcelorMittal en Imec winnen eerste Asset Performance Awards

Na 20 jaar Maintenance Manager van het jaar organiseerde BEMAS dit jaar voor de eerste keer de Asset Performance Awards. Er werden drie awards uitgereikt in onderhoud en asset management.

Uitbreiding nanotechnologie in gezondheidszorg

VITO gaat in het kader van het nieuwe EU-project Safe-N-Medtech samenwerken met de Nederlandse diagnostische firma Helia Biomonitoring voor de monitoring van biomarkers.

Jan De Nul scoort nieuw Taiwanees offshore wind contract

Dit contract omvat het ontwerp, de levering en de installatie van jacket funderingen en onderzeese kabels voor het Formosa 2 windturbinepark, dat een capaciteit van 376MW krijgt.

Limburgse bio-incubator krijgt ‘Digital Health House’

BioVille, bio-incubator op de Diepenbeekse universitaire campus, krijgt een ‘Digital Health House’. In deze experimentele ruimte ligt de focus op e-Health en digitalisering in de zorgsector.

Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

De sectorfederaties go4circle en COBEREC lanceren Recyclingjob.be om 400 vacatures ingevuld te krijgen, waarbij de verwachting is dat het aantal banen in deze sector snel verder groeit.

Naar een vrouwvriendelijke toekomst binnen Engineering - column

Op 23 juni vindt de 6e editie van de International Women in Engineering Day plaats. Robert Walters richt de schijnwerpers op de stand van zaken en op het belang van vrouwelijke ingenieurs.

Uitreiking European Inventor Award 2019

Op de 14e editie van de European Inventor Award gingen de prijzen naar vindingen in kunststofrecyclage, de diagnose van kanker, herlaadbare lithiumbatterijen, anti-fouling en DNA-testen.

Imec verdubbelt energiedichtheid vaste-stof batterijen

Imec, partner in EnergyVille, kondigt een vaste-stof Li-metaal batterijcel aan met een ongeziene energie­densiteit van 400 Wh per liter met een laadsnelheid van 0.5C (2 uur).

B&R brengt safety naar mobile automation

Het X90-besturings- en I/O-systeem voor mobile automation is nu verkrijgbaar met integrated safety technologie. Intelligente safety-functies en extreem korte responstijden zijn de sleutel tot een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor een safe werking van mobiele apparaten en mobiele productielocaties. >>

Partners