Recticel coördineert Horizon 2020 PUReSmart project

Economie 23/01/2019 10:18:13

PUReSmart telt negen partners uit zes EU-landen en zoekt innovatieve oplossingen om de huidige lineaire levenscyclus van polyurethaan producten te veranderen in een circulair model.

Lees hieronder verder   
Verwant

Uitbreiding Antwerpse Royerssluis vergt aangepaste afwateringsinfrastructuur

Watson-Marlow lanceert Qdos pomp voor mobiele toepassingen - techniek

Data-mining brengt beloftevolle technologieën in kaart voor Carbon Capture

DPS Group legt focus op farma en life sciences - advertorial

Imec gaat kandidaat-cleanroomtechnici zelf opleiden

Katoen Natie investeert 80 miljoen euro in Nederlands Limburg

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Recticel, een wereldwijde producent van hoogwaardige polyurethaanproducten, is de coördinator van het PUReSmart project. Dit project is op 1 januari 2019 gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De EU steekt hier 6 miljoen euro subsidie in.

Thermohardende PU producten, zoals soepel- en hardschuim, hebben een lange levensduur. Er is een grote diversiteit aan toepassingen voor, vandaar dat het een van de zes meest geproduceerde kunststofmaterialen ter wereld is.

Nu is het recycleren van thermohardende PU veel lastiger dan thermoplastische materialen. Het PUReSmart-project heeft tot doel nieuwe methodes, technologieën en benaderingen te vinden om PU tot een circulair materiaal te transformeren.

Het PUReSmart-project beoogt het hergebruik van meer dan 90% van PU afval. Hiertoe worden intelligente sorteertechnologieën ontwikkeld om een brede waaier aan PU-materialen te scheiden tot specifieke basismaterialen.

Deze materialen zullen tot grondstof worden herleid om te gebruiken als input voor bestaande PU-producten. Ze dienen ook als bouwsteen voor een nieuw polymeer dat de duurzaamheid van thermoharders verenigt met het circulaire karakter van thermoplastische materialen.

De Universiteit van Gent ontwikkelt in het kader van dit project nieuwe molecules om recycleerbaarheid te kunnen inbouwen in de polyurethaanchemie.

KU Leuven ontwikkelt nieuwe mogelijkheden om thermohardende materialen af te breken om zo dit materiaal te recupereren.

BT-Wolfgang Binder (Oostenrijk) beschikt over sensoren om materialen te scheiden. WeylChem InnoTec (Duitsland) heeft ervaring in de synthese en opschaling van chemicaliën, die als nieuwe bouwstenen zijn te gebruiken voor circulair PU. << (Lydia Heida) (foto: Recticel)

De andere partners in het PUReSmart-consortium zijn Covestro Deutschland, onderzoeks- en consultancybedrijf Ecoinnovazione (Italië), Universidad De Castilla – La Mancha (Spanje) en Ayming (Frankrijk). <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Partners