Proeftuin ’Smart Connectivity’ draait om data- en lokalisatieoplossingen

Deze industrie 4.0-proeftuin, die de Vlaamse overheid via VLAIO organiseert, toont de realisatie van data- en lokalisatieoplossingen in fabrieken met cobots, AGV's en andere mobiele units.

Trefwoorden: #AGV's, #cobots, #data, #drone, #EUKA, #fabrieken, #Flanders Make voorraadcontrole, #IDLab, #imec, #industrie 4.0-proeftuin, #lokalisatie, #magazijn, #mobiele units, #nodes, #Proeftuin, #Smart Connectivity, #ultra-breedband, #Vlaamse overheid, #VLAIO

Lees verder

research

( Foto: IDLab )

ENGINEERINGNET.BE - In de proeftuin ‘Smart Connectivity’ werken IDLab (imec), Flanders Make en dronecluster EUKA samen. Het project is gericht op het verbeteren van operationale aspecten, om zo te zorgen voor kostenbesparingen en meer efficiëntie en kwaliteit.

Hiertoe is een demonstrator voor automatische voorraadcontrole in een magazijn opgezet, met een drone die autonoom rondvliegt en QR-codes van producten uitleest via een camera.

Om de drone te lokaliseren met een nauwkeurigheid van 10 à 15 cm, kreeg deze een door IDLab ontwikkelde tag die draadloze signalen verzendt en ontvangt.

Omdat gps niet werkt in een fabriekshal, werden er anchor nodes geplaatst: twee op de vloer en twee aan het plafond. Het lokaliseren van de drone gebeurt door de afstand ten opzichte van deze nodes te berekenen.

Voor de communicatie tussen de drone en de nodes, werd ultra-breedband (UWB) gebruikt. Dit signaal is geschikt om tot op een paar centimeter nauwkeurig de afstand te bepalen tussen zender en ontvanger.

De tag op de drone zendt via een UWB-antenne signalen naar de nodes. De gegevens over de afstand tot de nodes gaan vervolgens draadloos naar een server waar de positie van de drone berekend wordt. Deze informatie gaat terug naar de drone, die zelfstandig zijn vluchtroute bepaalt.

IDLab ontwikkelde een platform om efficiënte MAC-protocollen op te stellen voor de communicatie tussen de tag op de drone en de nodes. Zo haalt de demo een update-ratio van 75Hz: 75 keer per seconde wordt de positie van de drone bepaald.

Om de drone stabiel te houden en zo nauwkeurig mogelijk te lokaliseren, wordt er ook een optical flow sensor gebruikt: een naar beneden gerichte camera die continu foto’s maakt om de afgelegde afstand en de hoek van de drone te registreren.

Het nieuwe systeem is energiezuinig en eenvoudig te installeren door bedrijven. Bedrijven kunnen de projectpartners contacteren voor technologische demonstraties, haalbaarheidsstudies of coöperatieve onderzoeksprojecten.