Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform

De Bill & Melinda Gates Foundation subsidieert het bedrijf en partner Batavia Biosciences met 3,5 miljoen euro om hun technologie voor het vervaardigen van poliovaccins op te schalen.

Trefwoorden: #Batavia Biosciences, #Bill & Melinda Gates Foundation, #Hugues Bultot, #IPV, #Merck, #NevoLine, #polio, #productieplatform, #Univercells, #vaccin, #Wallonië

Lees verder

Techniek

( Foto: Univercells )

ENGINEERINGNET.BE - Het Waalse bedrijf Univercells gaat hun NevoLine bio-productiesysteem voor vaccins commercieel lanceren.

Het systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld als onderdeel van een ‘Grand-Challenge’-subsidie, ter waarde van 10,5 miljoen euro. Ook deze subsidie was door de Bill & Melinda Gates Foundation toegekend, om een geïnactiveerd poliovaccin (sIPV) tegen recordkosten te bezorgen.

De leider van dit consortium was Univercells, de verantwoordelijke partij voor het NevoLine-systeem. Batavia Biosciences was verantwoordelijk voor het polioproces en Merck voor het zuiveringsmembraan.

Het consortium had als doel om een zeer lage kostprijs van minder dan 0,30 dollar per driewaardige dosis IPV te realiseren. Dit is een vijfde van wat er bereikt wordt met de huidige productietechnologieën.

Nadat het consortium deze doelstelling had bereikt, ontving het 3,5 miljoen euro subsidie om het productiesysteem en -proces op te schalen. Dit ter voorbereiding van klinische en commerciële toepassingen.

Het eerste NevoLine-systeem zal in Leiden te Nederland bij Batavia Bioscienscience geïnstalleerd worden in een toegewijd laboratorium.

Op basis van een nieuwe procesarchitectuur, ontwierp Univercells het geautomatiseerde NevoLine bio-productiesysteem dat veiliger, sneller en gesloten bio-processen in een veel kleinere voetafdruk mogelijk maakt.

Door intensivering en het koppelen van eenheidsstappen tot een continu proces, behaalt men hoge opbrengsten terwijl men minder tijd en geld moet investeren. Het heeft twee jaar tijd gekost om dit te realiseren.

Hugues Bultot, CEO en mede-oprichter van Univercells: "Het NevoLine-systeem is zelfstandig in een reeks isolatoren van 6m². Een faciliteit ontworpen met vier NevoLine-eenheden kan tot 50 miljoen sIPV-doses per jaar leveren voor een geschatte kapitaalkost van 20 miljoen dollar.”


Video: