INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

Trefwoorden: #chemie, #chemiesector, #essenscia, #Flanders Investment & Trade, #haven van Antwerpen, #INEOS, #investering

Lees verder

Techniek

( Foto: INEOS )

ENGINEERINGNET.BE - Deze investering, de grootste in de Europese chemie-industrie in 20 jaar, bekrachtigt Vlaanderen als toonaangevende chemieregio en wordt de rol van de Antwerpse haven als grootste chemiecluster in Europa bevestigd en uitgebreid.

INEOS is van plan om in Antwerpen een gloednieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) en een ethaankraker bouwen. Deze moeten respectievelijk propaan omzetten in propyleen, en ethaan in ethyleen, noodzakelijke grondstoffen voor andere chemieproducten die hun weg vinden naar tal van sectoren zoals de automobiel-, bouw- en kledingsector, cosmetica en persoonlijke verzorging, farmaceutica, elektronica en verpakkingsmaterialen.

De investering zal worden gedaan op de bestaande site in Lillo en aanpalende terreinen. Hiertoe worden niet-gebruikte delen van concessies van buurbedrijven overgenomen. De nieuwe installaties zullen via pijpleidingen verbonden zijn hun diverse ethyleen en propyleen derivatenunits in Europa.

Het duurt normaal gesproken 4 tot 5 jaar om projecten van deze omvang te voltooien en de verwachting is dat de nieuwe productie-eenheden in 2024 in gebruik genomen zullen worden.

Zodra operationeel zorgt de investering voor de creatie van 400 directe, voltijdse arbeidsplaatsen en een vijfvoud aan indirecte jobs. Tijdens de constructiefase zullen ongeveer 3.000 werkkrachten aan de slag zijn.


ACHTERGROND
Eerder dit jaar werd het ‘Welcome Team for the Chemical Sector’ gelanceerd door Flanders Investment & Trade (FIT) en sectorfederatie essenscia vlaanderen. Dit initiatief verenigt een team van experten om buitenlandse ondernemingen uit de chemiesector intensief te begeleiden bij investeringsdossiers en de troeven van de chemiesector in Vlaanderen in de verf te zetten, onder meer op vlak van innovatie, fiscaliteit en investeringssteun.