België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

Dankzij een wetswijzing op het vlak van celtherapie vergroot België zijn vooraanstaande rol, zowel op het vlak van wetenschappelijk onderzoek als in farmaceutische innovaties.

Trefwoorden: #bio.be, #celtherapie, #chemie, #essenscia, #wetswijziging

Lees verder

Nieuws

( Foto: luchschen - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In celtherapie worden cellen gebruikt om zieke of beschadigde weefsels in het menselijk lichaam te vervangen of, indien mogelijk, hun herstel te stimuleren.

Na de eerste opzienbarende successen biedt celtherapie, als geneesmiddel van de toekomst, de hoop dat de geneeskunde van de 21ste eeuw over meer efficiënte therapieën kan beschikken voor de behandeling van zware ziektes, zoals bijvoorbeeld kanker.

België speelt op internationaal niveau een sleutelrol in het onderzoek naar en de medische toepassing van celtherapie. In die context werd op 28 december 2018 het wetsvoorstel gepubliceerd tot wijziging van de wet van 19 december 2008 inzake het verkrijgen en het gebruik van menselijk lichaamsmateriaal met het oog op de geneeskundige toepassing op de mens of het wetenschappelijk onderzoek.

Frédéric Druck, Secretaris-Generaal bio.be/essenscia: “Deze vernieuwde wetgeving versterkt het innovatieve ecosysteem in België dat uniek is in onderzoek en ontwikkeling van celtherapie. Hierdoor wordt ons land nog aantrekkelijker voor nationale en internationale bedrijven die hier een Europese productie-eenheid voor celtherapie willen opstarten.”

De wetswijziging vereenvoudigt de toegang tot celmateriaal en menselijke weefsels voor de productie van allogene celtherapieën, waarbij het celmateriaal van een donor wordt gebruikt om andere patiënten te behandelen. Dit is een belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van celtherapie in België.

Voortaan kunnen bedrijven menselijke cellen en weefsels op een transparantere manier verkrijgen of uit het buitenland importeren. Een ethisch en verantwoord beheer garandeert dat meer patiënten toegang krijgen tot deze medische vooruitgang.