Elia haalt 500 miljoen euro op via obligatielening

Transmissienetbeheerder Elia heeft deze obligatielening uitgegeven in het kader van haar euro-obligatie op middellange termijn: het EMTN-programma van 5 miljard euro.

Trefwoorden: #50Hertz, #België, #decarbonisering, #Duitsland, #elektriciteit, #elektriciteitsnet, #Elia, #EMTN, #hernieuwbare energie, #hoogspanning, #netbeheerder, #obligatie, #transmissie

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe obligatielening vervalt in 2026 en heeft een jaarlijkse coupon van 1,375%. De opbrengsten van de uitgifte worden aangewend voor de herfinanciering van een bestaande euro-obligatielening van 500 miljoen euro, die in mei 2019 vervalt.

Deze transactie bevestigt Elia’s positie op de internationale kapitaalmarkten, met een orderboek dat vier maal overschreden was, en met 138 investeerders uit 21 landen.

Bij deze transactie wordt gebruik gemaakt van de huidige positieve marktomstandigheden om proactief de liquiditeitspositie te beheren en tevens de gemiddelde kost van haar schuld te verminderen, wat de consument ten goede komt.

Rabobank, NatWest Markets, ING Bank en KBC traden op als joint active bookrunners voor deze transactie. De langlopende schuld van deze transmissienetbeheerder heeft een BBB+ stable outlook rating van Standard & Poor’s.


ACHHTERGROND
Elia voorziet 30 miljoen eindverbruikers van elektriciteit. Met filialen in België (Elia) en het noordoosten van Duitsland (50Hertz) beheert het bedrijf 18.600 km aan hoogspanningsverbindingen. Het bedrijf behoort daarmee tot de Europese top 5.

Door de uitbouw van internationale hoogspanningsverbindingen en het integreren van steeds grotere hoeveelheden hernieuwbare energieproductie, stimuleert Elia zowel de integratie van de Europese energiemarkt als de decarbonisering van de samenleving.

Tegelijk innoveert Elia haar operationele systemen en ontwikkelt marktproducten, zodat nieuwe technologieën en marktpartijen toegang krijgen tot het elektriciteitsnet.

Het bedrijf speelt in op de snel veranderende energiemix met meer hernieuwbare energie en past het transmissienet voortdurend aan.