”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse”

Hannes Niederhauser, CEO bij Kontron en Voorzitter van de raad van bestuur bij S&T AG, identificeerde vijf sleuteltrends voor 2019 in de elektronica- en automatiseringsindustrie.

Trefwoorden: #5G, #connectiviteit, #digitalisering, #edge computing, #Kontron, #OPC UA

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - De trends, die het komend jaar de digitale transformatie in de industriële sector verder zullen versnellen, zijn intelligente Edge Computing, OPC UA met Time Sensitive Networking (TSN), connectiviteit, 5G-netwerken en kunstmatige intelligentie (AI).

Digitalisering vereist rekenkracht en netwerken. Met de exponentiële groei van het aantal IoT-compatibele apparaten, machines en consumentengadgets, groeit ook de data die verwerkt moet worden. Data acquisitie die alles ongefilterd doorstuurt naar een cloud is zinloos en zeer duur.

In een Industriële 4.0-omgeving moet op sensoren en actuatoren meestal vrijwel in realtime gereageerd worden. Hier zorgen intelligente Edge Computing met compacte, robuuste en steeds krachtiger embedded boards en modules, evenals industriële pc's, voor snelle, betrouwbare en ononderbroken gegevensverwerking dichtbij de plek waar de data ontstaat.

De cloud neemt verschillende taken op. Gekoppeld aan de evolutie naar meer verwerkingskracht en geheugengrootte zal de volgende trend zich doorzetten: meer en meer cloudtaken, zoals Edge Analytics, zullen verschuiven naar intelligente Edge Computers.

Met de toenemende prestaties van moederborden en modules, en het integreren van functies zoals TSN (Time Sensitive Networking), kunnen nu mits haalbare inspanningen deterministische Ethernet-netwerken worden opgezet. Machines, installaties en processen kunnen naadloos worden geïntegreerd in de IT-netwerken.

Dankzij het initiatief dat op SPS IPC DRIVES 2018 door de OPC Foundation gelanceerd werd om OPC UA en TSN uit te breiden van het IT-niveau via het controller niveau naar het veldniveau, zal deze ontwikkeling sneller aan kracht winnen dan we allemaal hadden gedacht, vooral omdat alle grote spelers hier aan hetzelfde zeel trekken.

Met hun toenemende prestaties en opslagcapaciteit worden ook industriële pc's - als intelligente Edge Gateways - steeds krachtiger: ze kunnen grote hoeveelheden gegevens filteren en sturen alleen de data door die echt nodig zijn naar, bijvoorbeeld, een embedded/private, publieke of hybride cloud. Dit vereist echter een stabiele en snelle internetverbinding.

De uitbreiding van netwerken en het voorzien in de nieuwste 5G mobiele communicatiestandaard zal hier voor een extra impuls zorgen. Niet alleen kunnen IoT-terminals geïntegreerd worden, maar ook grote hoeveelheden gegevens kunnen naar private en publieke clouds verzet worden en de resultaten kunnen snel en betrouwbaar teruggestuurd worden. Dit maakt 5G tot een van de drivers van IoT en Industrie 4.0 toepassingen.

Kunstmatige intelligentie is en blijft actueel. De vraag of het werkelijk neerkomt op "intelligentie" blijft eveneens. Uiteindelijk is het een zaak van een snelle, op algoritmen gebaseerde beoordeling van grote hoeveelheden gegevens met behulp van zelflerende systemen. De overgangen van Big Data naar Machine Learning en kunstmatige intelligentie zijn vrij effen en vlot te nemen.

Met de groeiende prestaties van edge apparaten, een betere connectiviteit, bijvoorbeeld via 5G, de toenemende verspreiding van Industrie 4.0-architecturen, eveneens gebaseerd op TSN, zullen we merken dat AI-concepten sneller opgepikt worden. We zien de primaire focus op industriële toepassingen op het gebied van objectherkenning en machineleren. Het zal nog wel even duren vooraleer het hele bedrijf als een digitale tweeling in de cloud voorgesteld kan worden, als het al ooit gebeurt.

Het predictieve onderhoud van offshore windturbines wordt binnenkort een van de voorbeelden onder zovelen. Machines en systemen die aangestuurd, opgevolgd en onderhouden worden via digitale tweelingen zullen steeds sneller hun weg vinden naar veel bedrijven. Hiervoor bestaan de technologieën trouwens al grotendeels.”


Door Hannes Niederhauser, CEO bij Kontron en Voorzitter van de raad van bestuur bij S&T AG