Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

Het nieuwe project Alu Circles, met een budget van 1,5 miljoen euro, zoekt naar oplossingen om aluminiumslib dat overblijft bij drinkwaterzuivering te hergebruiken als nieuwe grondstof.

Trefwoorden: #afvalstof, #Allied Waters, #Alu Circles, #aluminiumslib, #AquaMinerals, #Corvers Procurement Services, #De Watergroep, #drinkwaterzuivering, #flocculanten, #hergebruik, #Nederland, #PCP, #Vlaanderen, #vuilstort

Lees verder

Nieuws

( Foto: antikainen - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Flocculanten van aluminium worden gebruikt in drinkwaterzuiveringsinstallaties die oppervlaktewater behandelen. Dat levert aluminiumslib op als afval. In Europa gaat jaarlijks een paar miljoen ton van dit materiaal naar de vuilstort.

De som van de interne en out-of-pocketkosten van verwijdering bedraagt vaak ruim 100 euro per ton slib. Dit kost een waterbedrijf dat 100 miljoen m³ per jaar produceert een slordige 100.000 euro per jaar.

Het project Alu Circles onderzoekt nu de mogelijkheden voor recycling van aluminiumslib. Partners in het project zijn de Nederlandse partijen AquaMinerals, Allied Waters, Corvers Procurement Services en De Watergroep uit Vlaanderen.

De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen, maakt deel uit van het ‘Core Team’ van Alu Circles, dat beslissingen neemt met betrekking tot projectstrategie en gerelateerde activiteiten.

Doel van het project is om twee oplossingen te ontwikkelen, die zich tijdens de looptijd van het project bewijzen. Er wordt daartoe samenwerking gezocht met twintig tot dertig publieke drinkwaterbedrijven, die met ideeën kunnen komen. Zij krijgen een deel van het onderzoeks- en ontwikkelingswerk gefinancierd.

Het initiatief European Assistance For Innovation Procurement heeft hiertoe al een instrument ontwikkeld: Pre-commercial procurement. Dit staat voor co-creatie door technologieleveranciers, waterbedrijven en onderzoekers in een proces over meerdere fasen.

Het instrument is speciaal gericht op ondersteuning van innovatieve inkoop in de publieke sector. PCP biedt de basis om binnen een periode van 2 tot 4 jaar nieuwe oplossingen op (semi-) industriële schaal te ontwikkelen, waarmee een kostenvermindering van ruim 30% voor het aluminiumslibprobleem wordt bereikt.

Het grootste deel van het budget wordt ingezet voor de ontwikkeling van passende oplossingen door industriële partners, die daarnaast zelf ook investeren in hun technologie.

In het eerste kwartaal van 2019 worden partners geworven, waarna het project van start kan.