Maakindustrie krijgt 10 nieuwe proeftuinen

Vlaanderen investeert ruim 4 miljoen euro in een tweede reeks industrie 4.0-proeftuinen. Deze starten vanaf april en bestrijken nog meer industriële sectoren en thema’s.

Trefwoorden: #maakindustrie, #proeftuin, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: SIM-Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - In 2017 reserveerde de Vlaamse overheid al 3,5 miljoen euro voor een eerste reeks proeftuinen. Een jaar later leveren ze gerichte diensten aan een breed scala bedrijven.

De nieuwe proeftuinen, die vanaf april starten, bestrijken nog meer industriële sectoren en thema’s:

  1. Bouwen met virtuele hulp: Virtual en augmented reality bieden een pak efficiëntiewinsten in de voorbereidings- en uitvoeringsfase van een gebouw.
  2. Nieuw leven voor oude machines :Door oudere industriële systemen betaalbaar te upgraden met sensoren, actuatoren en rekenkracht, zijn maakbedrijven met een wat ouder machinepark tóch zeker van een plaatsje op de industrie 4.0-trein.
  3. Efficiënter bouwen en telen: Drones bieden een enorm potentieel in de bouw en landbouw. Denk aan veilige inspecties van daken, thermografische scans van gebouwen en drones die autonoom gewassen besproeien.
  4. Ziektedetectie in landbouw en fruitteelt:Spectrale beeldsensoren en bijpassende software laten toe om met een drone landbouwgewassen te screenen op ziektes en onmiddellijk de juiste maatregelen te treffen.
  5. Ondersteuning voor werknemers in de voedings- en biotechsector: In labo- en procesomgevingen kampen medewerkers met een hoge cognitieve belasting ten gevolge van steeds complexere en afwisselendere (manuele) taken.
  6. Hightech infrastructuur voor maakbedrijven: Om middelgrote maakbedrijven te sensibiliseren rond nieuw productietechnieken en industrie 4.0-concepten zal de T2-campus op het Thor Park in Genk de komende jaren onder leiding van VDAB ook dienst doen als industrie 4.0-proeftuin.
  7. Digitale leermethoden voor de chemische industrie: Het vinden en behouden van medewerkers met de juiste competenties en skills is een van de grootste uitdagingen op weg naar industrie 4.0.
  8. Cyberbeveiliging voor maakbedrijven: Industrie 4.0 draait voor een groot deel rond connectiviteit. Hoe meer data bedrijven ter beschikking hebben, hoe efficiënter ze kunnen produceren en hoe hoger hun serviceniveau. Die stortvloed aan data zorgt voor risico’s op productieniveau.
  9. Goedkopere en gebruiksvriendelijke productiesoftware: Om snel in te spelen op veranderende omstandigheden hebben kmo’s in de maakindustrie nood aan betrouwbare, flexibele en eenvoudig te configureren productiesoftware. Er zijn veel oplossingen voorhanden, maar het ontbreekt bedrijven aan inzicht in de mogelijkheden, kosten en baten.
  10. Mogelijkheden van 3D-printing: Studies gaan ervan uit dat binnen twintig jaar tot 40% van alle productieprocessen gebruikmaken van additive manufacturing of 3D-printing. Daar ligt dus een enorme opportuniteit voor maakbedrijven.

    (bron: VLAIO)