IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

Energie­consul­tancy­bureau Encon heeft een ijsenergiebuffer geschonken aan Hogeschool PXL om zijn eigen gebouw energiezuiniger beheren en om deze technologie aan de studenten aan te leren.

Trefwoorden: #Encon, #energiebeheer, #Hogeschool PXL, #ijsbuffer, #koelen, #opleiding, #studeren, #verwarmen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hogeschool PXL )

ENGINEERINGNET.BE - In het Limburgse Diepenbeek ligt sinds kort een ijsbuffer naast de PXL-Tech-campus. Deze buffer is een mega-ijsklomp die dient om energie te leveren, zowel voor koeling als voor verwarming.

Chris Hendrickx, PXL-lector elektromechanica: “Het is een grote, met staal gewapende betonhouder die we op een diepte van 4 meter in de grond hebben geplaatst. Het vat wordt met water gevuld en een heel systeem van spiraalvormige buizen binnenin zorgt ervoor dat dat water een stabiele ijsklomp wordt waaraan je 24 op 24 energie kan onttrekken voor een warmtepomp. Op die manier kan je op een duurzame manier verwarmen en koelen, afhankelijk van het seizoen.”

Volgens Encon is dit een technologie met een grote toekomst, ook voor de particuliere markt. Zo heb je geen klassieke energieverslindende airco’s meer nodig, want bij hitte kun je de koude van de ijsbuffer via convectoren in je huis laten blazen.

Een ander groot voordeel: je hebt geen gronddiepteboringen van 60 tot 100 meter nodig. Zo’n ijsbuffer kan dus perfect op plaatsen waar geothermie niet toegelaten is en ook het prijskaartje (ruw geschat 10.000 euro) ligt niet hoger dan bij vergelijkbare concurrerende energiezuinige technologieën.

Maar uiteraard begin je hier pas mee als ook de rest van je woning energie-efficiënt beheerd wordt: het heeft weinig zin om een ijsenergiebuffer in je tuin te plaatsen als je huis niet geïsoleerd is.”

Bij PXL beschouwen ze hun campus als een ‘living lab’ waar ze hun technologiestudenten onder begeleiding authentieke ‘real life’ opdrachten laten uitvoeren. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. Zo werd de plaatsing van de ijsenergiebuffer volledig opgevolgd door Jaan Evens en Stef Luyten, twee bachelorstudenten Elektromechanica optie Klimatisering.


Op de foto (vrnl.):
Robin Bruninx (Encon), Ben Lambrechts (PXL), twee PXL-studenten en de kerstman voor de ijsbuffer.