Catalisti ook in tweede jaar succesvol (+fotoreportage)

2 jaar geleden was de start van de allereerste speerpuntcluster voor Chemie en Kunststoffen: Catalisti. In dit tweede jaar werden niet minder dan 7 innovatieporjecten opgestart.

Trefwoorden: #Catalisti, #chemie, #kunststoffen, #speerpuntcluster

Lees verder

Nieuws

( Foto: anyaivanova / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Catalisti werd in het leven geroepen als een stimulans voor de strategische samenwerking tussen bedrijven, onderzoekers en overheid om de economische impact van duurzame innovatie te doen stijgen.

Om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan is samenwerking via een open innovatieprincipe immers cruciaal. Enkel op deze manier is het mogelijk om de sterke positie van de chemie- en kunststofsector in Vlaanderen ook in de toekomst te vrijwaren en om de sector op wereldniveau een toonbeeld te laten zijn van de transitie naar duurzame chemie.

Jan Van Havenbergh, managing director Catalisti: “De chemie- en kunststofsector is continu in verandering. Daarom is het belangrijk om te blijven inzetten op innovatieve samenwerkingen tussen de verschillende actoren, zelfs over de sectoren heen. Bovendien is de ontwikkeling van een lange termijnvisie gesteund vanuit de industrie onontbeerlijk om deze transitie te realiseren.”

De Speerpuntcluster Chemie en Kunststoffen is een triple helix partnerschap tussen de Vlaamse industrie, de Vlaamse overheid en de Vlaamse onderzoeksinstellingen. Samenwerking is de sleutel tot succes.

Niet enkel samenwerking tussen de triple helix partners, maar ook samenwerking tussen de verschillende subsectoren zoals (basis)chemie, kunststoffen, biotechnologie, en tenslotte ook samenwerking tussen bedrijven onderling. Uit ervaring is gebleken dat werken volgens het principe van open innovatie resultaten oplevert en een hefboomeffect creëert.

De resultaten van het tweede werkingsjaar ogen dan ook spectaculair. Er werden niet minder dan 7 innovatieprojecten zijn opgestart en overheid en bedrijven investeerden gezamenlijk 16,2 miljoen euro. Daarvan ging 10,1 miljoen euro onder de vorm van subsidies naar de Vlaamse kennisinstellingen (5,9 miljoen euro) en Vlaamse industrie (4,2 miljoen euro). Catalisti zet hierbij ook sterk in op het betrekken van KMO’s, die 36% van de bedrijfssubsidies ontvingen.

Die totale investering leverde een geschatte economische meerwaarde op van meer dan 227 miljoen euro, waaronder bijna 1.000 bijkomende jobcreaties en 133 miljoen euro aan nieuwe investeringen in Vlaanderen.

Dit wil zeggen dat deze speerpuntcluster met zijn werking een economisch hefboomeffect van 22 realiseert. Een trend die het de komende jaren wil verderzetten en zelfs nog wil versterken.