DronePort voert succesvolle tests met bewakingsdrones uit

Sinds juni wordt bedrijvencampus DronePort bewaakt door drones die zelfstandig patrouilleren. Onder de naam s_drone@droneport werden tot dusver in totaal 95 bewakingsvluchten uitgevoerd.

Trefwoorden: #bedrijvencampus, #drone, #dronepiloten, #DronePort, #EUKA, #patrouilleren, #testterrein, #veiligheid, #Willemen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Willemen Groep )

ENGINEERINGNET.BE - Net als bouwwerven zijn ook industriegebieden gevoelig voor criminaliteit. Daarom wordt DronePort sinds deze zomer bewaakt door drones die aangestuurd vanuit een controlecentrum patrouilles uitvoeren.

Samen met haar partners DronePort, DroneMatrix, Seris Security, de stad Sint-Truiden en de lokale politie en brandweer, staat Willemen Groep als aannemer van de campus DronePort aan het roer van dit project.

Volgens de huidige wet moet een drone bestuurd worden door een gediplomeerde dronepiloot. De nieuwe Europese dronewetgeving brengt daar vanaf 2019 verandering in. Vanaf dan worden ook buiten de officieel erkende testsite van DronePort automatische dronevluchten mogelijk.

De drones waarmee de bewakingsvluchten worden uitgevoerd zijn geprogrammeerd om op eigen initiatief inspectierondes te doen en verdachte feiten zoals brand, inbraak en vandalisme te detecteren en door te sturen naar een meldingscentrale. Die stuurt de beelden vervolgens door naar de bevoegde diensten, zoals politie of brandweer.

Tom Willemen, CEO van Willemen Groep en voorzitter van de Vlaamse dronecluster EUKA: “Door het inzetten van deze drones kunnen onze mensen op de werf hun werk optimaal uitvoeren in een veilige omgeving. Bovendien wordt het risico op financiële schade door diefstal drastisch verlaagd en is er minder kans op vertraging van de werken door gestolen materiaal. Het garandeert met andere woorden de continuïteit van de bouwwerken, wat voor ons als bouwonderneming enorm belangrijk is.”

Voor dit proefproject op DronePort werden de drones uitgerust met artificiële intelligentie, wat nog veel meer mogelijk maakt. Zo werd de site door middel van detectielijnen die alleen voor de drones zelf zichtbaar zijn, opgedeeld in gevoelige zones. Wordt een van deze lijnen overschreden, dan zendt de patrouillerende drone onmiddellijk een alarmsignaal uit naar de meldingscentrale.

Het laat niet alleen toe om bepaalde zones extra te bewaken, maar het werkt ook omgekeerd. Want wanneer een bewakingsagent vreemde activiteiten opmerkt, kan hij de drone uitsturen voor inspectie. Het beeldmateriaal komt dan terecht bij de interventiediensten.

Willemen: “De drones kunnen bovendien ingezet worden om de evolutie van de werf op te volgen en via 3D-mapping het bouwwerk te koppelen aan het architecturale BIM-model. Ze helpen dus ook de aannemer tijdens het bouwproces.”

De partners rond dit proefproject bouwden een digitaal platform waarop vluchten op aanvraag kunnen worden besteld door bevoegde personen of diensten. Met behulp van speciaal ontwikkelde warmtedetectie-, herkennings- en afbakeningssoftware kan de drone tijdens zijn vlucht bewakingsopdrachten uitvoeren, maar dus ook opmetingen doen of voortgangsrapporten leveren aan de projectleiding op de werf. Intussen kreeg het consortium de toelating om ook ’s nachts vluchten uit te voeren.

Op vrijdag 21 december opent DronePort haar deuren op de voormalige militaire vliegbasis van Brustem (Sint-Truiden). De campus huisvest onder meer een landingsbaan van 2,4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan tweehonderd werknemers. Een nieuwe loods biedt plaats aan 60 vliegtuigen.

Uniek zijn ook de specifieke outdoor testzones voor drones, waarbinnen drones tot een hoogte van een paar honderd meter kunnen vliegen. Er zijn tal van outdoor gebieden, een indoorruimte en ‘The Cage’, een indoortestgebied van 30 bij 9 meter vlak voor het nieuwe gebouw en meteen naast de ateliers.

De vluchtgebieden bieden dronebedrijven de perfecte test-, bewijs- en demonstratiegronden voor hun innovaties en producten. Alle vluchtgebieden worden beheerd door Limburg Regional Airport (LRA).