VIL ontwikkelt twee blockchain software pakketten voor logistieke bedrijven

Er wordt een track & trace-systeem gebouwd voor het opvolgen van containers en opleggers in multimodaal transport en een digitaal transportdocument voor het gecombineerd weg-spoor vervoer.

Trefwoorden: #blockchain, #containers, #digitaal, #Dockflow, #Eric Verlinden, #Karel de Grote Hogeschool, #Ledgit, #logistiek, #multimodaaal, #opleggers, #spoor, #track&trace, #transportdocument, #vervoer, #VIL, #volgen, #vrachtbrieven

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - In een eerste applicatie wordt een track&trace-systeem gebouwd voor het opvolgen van containers en opleggers in het multimodaal transport.

Daarbij worden zowel data uit bedrijfssystemen als IoT-data van slimme transportunits opgeladen in de blockchaintoepassing.

Om data-integratie te maximaliseren worden diverse interfaces gebouwd. VIL wil immers bedrijven maximaal faciliteren bij het delen van data in deze ketenwijde toepassing.

De applicatie zal door grotere transparantie van multimodale routes zorgen voor accurate informatie over 'estimated time of arrival', zodat bedrijven hun activiteiten beter kunnen plannen en optimaliseren.

De tweede applicatie voorziet een digitaal transportdocument voor het gecombineerd weg-spoor vervoer. De blockchaintoepassing kan de CMR- en CIM-vrachtbrieven vervangen in het multimodale traject.

Door middel van laagdrempelige data-integratie met bedrijfssystemen wordt de administratieve last bij de overgang van weg naar spoorvervoer en vice versa tot een minimum herleid.

De applicaties worden ontwikkeld in samenwerking met de Antwerpse startups Ledgit en Dockflow. Ledgit ontwikkeld de applicaties, terwijl Dockflow het project in zijn geheel begeleidt. Voor de IoT-aspecten van het project werkt VIL samen met de Karel de Grote Hogeschool.

VIL test vanaf juli 2019 de software live op verschillende multimodale routes. Bij afloop van het project in november 2019, zullen de applicaties als open source software beschikbaar zijn voor de logistieke sector.

“We hopen dat na afloop van het project logistieke bedrijven en software bouwers de applicaties verder zullen ontwikkelen en integreren met hun bestaande systemen”, aldus Eric Verlinden, Manager Transitiedomeinen bij VIL.


Projectdeelnemers:
Aertssen Group, Atlas Copco Airpower, BCTN Meerhout, bpost, Colruyt Group, DP World Antwerp Holding, H.Essers Systems Company, Gosselin Forwarding Services, Lineas, Molenbergnatie, Oracle, Randstad Group Belgium en Vinçotte.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.