EU-project voor snellere innovaties in robotica voor gezondheidszorg

De Europese Commissie pompt 16 miljoen euro in DIH-HERO, een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen in de gezondheidszorg.

Trefwoorden: #demonstrators, #digitaal, #DIH-HERO, #Europa, #Europese Commissie, #innovatie, #robotica, #Stefano Stramigioli, #Universiteit Twente, #zorg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - “Integratie van medische innovaties in de klinische praktijk is moeilijk: dat vergt tijd en substantiële investeringen," stelt Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica bij Universiteit Twente en coördinator van DIH-HERO.

"Het omvat ook meerdere stappen, zoals klinische tests, het ontwikkelen van efficiënte productiemethoden, het opzetten van een commerciële organisatie, het bereiken van investeerders en het regelen van distributie. Daarnaast zijn meerdere partijen bezig met diverse innovaties in robotica. Binnen DIH-HERO kunnen wij het overzicht houden en ervoor zorgen dat deze elkaar waar mogelijk aanvullen en versterken.”

De Europese Commissie wil de innovatiecyclus verbeteren en de ontwikkeling van robotische producten en diensten versnellen door relevante stakeholders met elkaar te verbinden.

DIH-HERO bestaat uit een consortium van 17 partners in 10 Europese landen (voor België is dat imec). De partners vertegenwoordigen diverse innovatiehubs met specialisten in gezondheidszorg, kennisinstituten, investeerders en bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg.

Door de krachten te bundelen wil DIH-HERO de komende vier jaar een organisatie opbouwen die ervoor zorgt dat innovatieve producten en diensten beschikbaar komen voor patiënten en de gezondheidszorg professionals.

Dat doel wil het consortium bereiken door kennis te delen, de juiste stakeholders met elkaar te verbinden en gerichte investeringen te stimuleren binnen het volledige ecosysteem van de gezondheidszorg.

“We zijn heel blij met deze subsidie van 16 miljoen euro, waarvan meer dan de helft wordt verdeeld onder commerciële bedrijven voor het ondersteunen van hun activiteiten in de ontwikkeling en implementatie van digitale technologieën,” aldus Stramigioli.

In Europa gevestigde kleine, middelgrote en midcap bedrijven kunnen zich aanmelden voor financiering via open inschrijving vanaf de zomer van 2019 tot de lente van 2021. De financiering is bestemd voor reiskosten, de ontwikkeling van demonstrators en de overdracht van technologie.