Met XENONnT experiment verder op zoek naar donkere-materie

Om plaats te maken voor een nog gevoeliger experiment wordt het donkere-materie-experiment XENON1T in het Italiaanse ondergrondse Gran Sasso laboratorium officieel gestopt.

Trefwoorden: #atomen, #deeltjes, #donkere materie, #experiment, #fysica, #Gran Sasso, #Italië, #laboratorium, #ondergrond, #ultra-puur, #water, #xenon, #xenon, #XENON1T, #XENONnT

Lees verder

research

( Foto: XENON Callaboration )

ENGINEERINGNET.BE - XENON1T begon in het najaar van 2016 met de zoektocht naar donkere-materie-deeltjes. In de twee jaar tijd werd dit ’s werelds meest gevoelige donkere-materie-experiment.

Hoewel de metingen geen aanwijzingen voor botsingen tussen donkere-materie-deeltjes en xenon-atomen gegeven hebben, gaf het ontbreken van die botsingen aanleiding tot het uitsluiten van een groot aantal theorieën.

Het resultaat van het XENON1T-experiment is daarmee ook het op één-na meest geciteerde resultaat van 2018 in de (astro-)deeltjesfysica geworden.

XENON1T heeft de maximale gevoeligheid bereikt. Vandaar dat dit systeem wordt vervangen door een nieuw, nog gevoeliger experiment.

Er is onlangs een kraan opengedraaid waardoor zo’n 750m³ water uit een watertank met een snelheid van een tankwagen per uur zal wegstromen. Over een paar dagen zal ook het hart van het experiment, 3,2 ton aan ultra-puur xenon, terug in de gasflessen stromen.

Het nieuwe experiment, XENONnT, staat al in de startblokken. Dit systeem zal 8,5 ton aan xenon gebruiken en zal samen met een aantal andere technologische verbeteringen tien keer zo gevoelig worden.

Verschillende detector-subsystemen van XENONnT zijn inmiddels klaar. XENONnT zal een groot gedeelte van de systemen die voor XENON1T zijn gebouwd hergebruiken en de installatie zal in de komende maanden plaatsvinden.

XENONnT zal in het najaar van 2019 beginnen met de hernieuwde speurtocht naar donkere materie.