Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

Elia en National Grid hebben de eerste onderzeese elektrische interconnector tussen België en het Verenigd Koninkrijk ingehuldigd. Deze kabel zal begin 2019 in gebruik genomen worden.

Trefwoorden: #bevoorradingszekerheid, #Elia, #hoogspanning, #hoogspanningskabel, #interconnector, #National Grid, #Nemo Link

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Deze inhuldiging is een nieuwe stap in de integratie van het Europese energiesysteem en maakt de transitie mogelijk naar een duurzaam en betaalbaar energiesysteem.

Voor Elia is het Nemo Link project een primeur in meerdere betekenissen: het is de eerste interconnector met Groot-Brittannië en dit is hun eerste onderzeese interconnectie. Bovendien wordt voor het eerst gebruik gemaakt van HVDC-technologie (hoogspanningsgelijkstroom).

Deze technologie is voor dit project de beste optie omdat de netwerken niet gesynchronizeerd zijn. Bovendien zorgt HVDC ervoor dat je energiestromen beter kunt controleren. De transportkabel werd in Japan vervaardigd en is een wereldprimeur omwille van het spanningsniveau (400 kV) en het unieke materiaal waarmee hij geïsoleerd is (XLPE; cross-linked polyethylene).

Volgende week wordt de testfase met uitwisseling van energie opgestart. Hierdoor kan de volledige werking van Nemo Link worden nagekeken. Het is de laatste stap in de realisatie van het project voor de ingebruikname.

Als alle tests goed verlopen, wordt de kabel in het eerste trimester van 2019 in gebruik genomen. De interconnectie heeft een vermogen van 1000 MW (dit stemt overeen met het vermogen van één kernreactor) en draagt bij tot de bevoorradingszekerheid.