Worden banden voortaan geproduceerd met paardenbloemen?

Economie 4/12/2018 13:45:46

Onderzoekers van ILVO slaagden erin de teelt van de rubberpaardenbloem succesvol op te schalen en samen met bedrijven stappen te zetten naar de ontwikkeling van een lokale rubberproductie.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/12) 4.000 kWh groene energie voor Corda Campus

(12/12) Winnaars AstraZeneca Foundation Awards 2018 bekend gemaakt

(10/12) Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

(10/12) Siemens heeft COMSA overgenomen

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Natuurlijk rubber (in tegenstelling tot synthetisch rubber) wordt gebruikt in autobanden, meubelen, sportkledij- en schoenen en machinebouw. Zo’n 90% van de productie situeert zich in rubberboomplantages in Zuidoost-Azië.

Een oprukkende schimmelziekte, de tanende interesse van lokale boeren en weersomstandigheden bedreigen die plantages, terwijl de wereldwijde vraag naar natuurlijk rubber blijft stijgen, waardoor ook de prijzen de pan uit swingen en er een reëel risico op tekorten kan ontstaan in de toekomst.

In Europa is de vraag naar een alternatieve, lokale bron daarom groot. Eigen rubberproductie zou bovendien niet alleen de afhankelijkheid van import verkleinen en het concurrentievermogen van de bedrijven ten goede komen, maar ook een boost kunnen geven aan de Europese bio-economie.

Taraxacum koksaghyz of rubberpaardenbloem is een potentiële lokale rubberbron. De wortel van de plant bevat ruim 10% natuurlijk rubber en ook nog eens 40% inuline (interessant voor de productie van bioplastics). Eén droge wortelstok weegt ongeveer 10 gram. Daar halen de onderzoekers nu al makkelijk 1 gram natuurrubber uit.

De bruikbaarheid van dit type rubber in diverse producten (bv. autobanden) werd al aangetoond in eerder onderzoek. Centraal in het net afgelopen onderzoeksproject Drive4EU stond volgende vraag: ‘Kan de natuurlijke rubberproductie uit rubberpaardenbloem in Europa voldoende worden opgeschaald voor een rendabele Europese productieketen?' Het antwoord op die vraag is drievoudig positief.

ILVO-expert Hilde Muylle is ervan overtuigd: “Rubberpaardenbloem zou op termijn een succesvolle nicheteelt in de Vlaamse landbouw kunnen worden. De teelt past ook binnen een gewone teeltrotatie, zoals bv. suikerbieten. We zijn erin geslaagd de teelt op te schalen tot 4 ha en zijn nu klaar voor een volgende stap naar 100 en zelfs 1000 ha.”

Momenteel haalt ILVO in zijn veldproeven 3,5 ton droge stof aan wortels per hectare. Dat betekent zo’n 300 kg rubber per hectare per jaar. Dat is zeker niet slecht, maar via veredeling en verdere teeltoptimalisatie wordt gemikt op een verdrievoudiging.

Ter vergelijking: een productieve rubberboom brengt 800 tot 2000 kg rubber per hectare per jaar op. Om economisch rendabel te zijn moet de opbrengst van de rubberpaardenbloem stijgen naar 700 tot 900 kg per hectare per jaar.

Anker Sørensen van KeyGene: “Wij als veredelaars werken aan plantmateriaal dat een dikkere penwortel levert én een hoger rubbergehalte. ILVO op zijn beurt onderzoekt de mogelijkheid van een hogere zaaidichtheid.”

Uiteindelijk wil Europa tegen 2040 20% van zijn binnenlandse vraag naar natuurlijk rubber zelf produceren. Dat komt neer op zo’n 250.000 ton per jaar of 1% van de wereldwijde productie. << (Guy Leysen) (foto: LDS)

Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Snellere doorlooptijden voor import van containers in Antwerpse haven

NxtPort lanceert twee nieuwe diensten die de administratieve processen versnellen voor het importeren en doorvoeren van containers, dankzij een gedigitaliseerde data-uitwisseling.

FANC geeft groen licht voor heropstart Doel 4

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf vorig weekend groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactor Doel 4, die sinds 6 augustus 2018 stil lag.

Sirris richt centrum voor cyberveiligheid op

Om ervoor te zorgen dat nieuwe inzichten over cyberveiligheid sneller tot bij onze bedrijven komen, richt Sirris het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation (BICI) op.

Jan De Nul Group bouwt onderwaterberm in Benin

In Benin is het startsein gegeven voor omvangrijke kustbeschermingswerken ter hoogte van de kustplaatjes Avlékété en Djégbadji, deel van de kuststad Ouidah.

Arburg lanceert verhuurmodel voor kunststof freeforming - techniek

Het nieuwe "All-in Package" maakt het eenvoudiger om in te stappen in het Arburg kunststof freeforming (APF)-proces. De klant profiteert aan een lage investering al van hun know-how.

VIL reikt opnieuw Lean and Green Stars en Award uit

Snel Logistics Solutions, Special Fruit en Eandis (Fluvius) werden beloond met een Lean and Green Star, terwijl IVBO aan de haal ging met de Lean and Green Award 2018.

Werkgevers zijn optimistisch voor start van 2019

Uit de nieuwe de ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit tijdens het 1e kwartaal van 2019 blijft aanhouden. Deze prognose is al voor het 7e opeenvolgende kwartaal positief.

Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

In Brugge ging vrijdag een druk bijgewoonde eerste editie door van Drone West dat West-Vlaamse kmo’s en landbouwbedrijven informeerde over de vele toepassingsmogelijkheden van drones.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners