VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

Charlotte Martin en Steven Ballet (VUB) zijn er in geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden.

Trefwoorden: #biogel, #Charlotte Martin, #fentanyl, #gel, #injecteerbaar, #lichaamseigen, #opioïden, #pijnstiller, #Steven Ballet, #verslaving, #VUB

Lees verder

research

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoekers behaalden met hun onderzoek de cover van het gerenommeerde Journal of Medicinal Chemistry (link naar de publicatie onderaan).

Pijnbestrijding via medicatie brengt bij het gebruik van zware pijnstillers op basis van opioïden vaak ernstige neveneffecten met zich mee. Opioïden zoals bijvoorbeeld morfine, fentanyl en oxcycodon zijn net als heroïne heel snel en sterk verslavend. Andere nevenwerkingen zijn constipatie, gewenning en een onderdrukking van de ademhaling, wat tot verstikking kan leiden bij inname van een hoge dosis.

Opioïden zijn gebaseerd op natuurproducten (morfine) of worden synthetisch aangemaakt(fentanyl), maar kunnen ook stoffen zijn die het lichaam zelf aanmaakt. Endorfine is zo een voorbeeld van een lichaamseigen opioïde peptide. Sinds hun ontdekking in de jaren zeventig gingen wetenschappers op zoek naar optimale mogelijkheden om deze lichaamseigen peptiden als pijnstillers te kunnen inzetten.

De VUB-onderzoekers hebben de peptiden verder geoptimaliseerd om de duur van hun werking te garanderen en de gevaarlijke neveneffecten zoals constipatie, gewenning, onderdrukking van de ademhaling en verslaving te verminderen.

Martin en Ballet ontwikkelden een biologisch afbreekbare gel, waarin het veiligere bioactieve peptide zit en dat onder de huid wordt ingespoten. De gel breekt op een natuurlijke manier af, zonder sporen na te laten in het lichaam. De pijnstiller zelf komt traag en gecontroleerd vrij, over een lange tijd (72-96 uur) en werkt zo aan concentraties waarin minder opioïde bijwerkingen optreden.

De gel kan ook andere actieve bestanddelen dragen waardoor ook vele andere geneesmiddelen op deze minimaal-invasieve en biologisch afbreekbare manier toegediend kunnen worden.


ACHTERGROND
Dit werk kadert in een onderzoeksprogramma gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO – Vlaanderen) en is een resultaat van een intense samenwerking met Annemieke Madder en Richard Hoogenboom, onderzoekers aan de Universiteit Gent.