Vlaamse Planningsprijs 2018 voor Energielandschap Denderland

Economie 3/12/2018 13:50:42

De Provincie Oost-Vlaanderen en 9 Dendergemeenten wonnen de Vlaamse Planningsprijs 2018 voor hun project ‘Energielandschap Denderland’ waarin de regionale energie-ambities opgenomen werden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

Windturbines van Norther in recordtempo geïnstalleerd

Elia presenteert nieuwe plannen voor 2020-2030

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) heeft naar aanleiding van de Werelddag van de Stedenbouw de Vlaamse Planningsprijs uitgereikt. Hiermee wil de VRP innovatieve ruimtelijke projecten in de kijker zetten die een duidelijke vernieuwing in de planningspraktijk aantonen.

Dit jaar viel die eer te beurt aan de partners van ‘Energielandschap Denderland’. Dit is vernieuwend omdat het diverse stakeholders (ruimtelijk planners voorop) deed inzien dat de energietransitie niet noodzakelijk een bijkomend beslag op de schaarse ruimte legt, maar vooral een hefboom kan zijn om de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

In 2017 werd de ambitie uitgesproken om tegen 2050 energieneutraal te zijn. Om na te gaan of deze ambitie haalbaar is en wat ze landschappelijk betekent, werd beslist om in kader van het Strategisch Project Denderland samen met de Provincie een ruimtelijke gebiedsvisie rond energie op te maken.

In de gebiedsvisie ‘Energielandschap Denderland’ werden ruimtelijke keuzes gemaakt en vertaald tot een gebiedsgerichte visie. Keuzes waar en hoe productie, opslag en verbruik het best een plaats krijgen in het Denderlandschap, maar ook efficiënt met elkaar verbonden kunnen worden.

De ruimtelijke visie illustreert hoe het energielandschap er tegen 2050 kan uitzien. Met windwinningsgebieden, zonnewegen, … en bedrijventerreinen die fungeren als energiehub. Tevens toont de visie welke kansen voor hernieuwbare energieproductie worden gecreëerd wanneer overwogen wordt om gericht te ontsnipperen, verdichten en functies te verweven. << (Guy Leysen) (foto: Provincie Oost-Vlaanderen - © Danny Gys / Reporters)

Op de foto (vlnr.):
Peter Cabus, Secretaris-generaal van Departement Omgeving, Moira Callens, Projectcoördinator Oost-Vlaanderen Energielandschap, Reinout Debergh, Diensthoofd Ruimtelijke Planning # Planningkwadraat, Wouter Vande Winkel, Schepen Leefmilieu Ninove, Jan Custers, Projectcoordinator BUUR, Wim L’Ecluse, Projectmedewerker Strategisch Project Denderland, Boris, Snauwaert, Projectcoordinator Strategisch Project Denderland.

De projectpartners van dit project zijn de Provincie Oost-Vlaanderen, de Dendergemeenten (Aalst, Affligem, Denderleeuw, Geraardsbergen, Haaltert, Liedekerke, Lierde, Ninove en Roosdaal - Vlaams-Brabant) en de betrokken studiebureaus (BUUR, SWECO en Common Ground).


Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners