Vlaamse Planningsprijs 2018 voor Energielandschap Denderland

Economie 3/12/2018 13:50:42

De Provincie Oost-Vlaanderen en 9 Dendergemeenten wonnen de Vlaamse Planningsprijs 2018 voor hun project ‘Energielandschap Denderland’ waarin de regionale energie-ambities opgenomen werden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Patronale Solar wordt grootste producent van zonne-energie

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

Air Products certificeert Europese duurzame waterstof

Boskalis verwerft belangrijk contract voor transport LNG-modules

Nieuwe methode voor berekenen potentieel stedelijke zonne-energie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) heeft naar aanleiding van de Werelddag van de Stedenbouw de Vlaamse Planningsprijs uitgereikt. Hiermee wil de VRP innovatieve ruimtelijke projecten in de kijker zetten die een duidelijke vernieuwing in de planningspraktijk aantonen.

Dit jaar viel die eer te beurt aan de partners van ‘Energielandschap Denderland’. Dit is vernieuwend omdat het diverse stakeholders (ruimtelijk planners voorop) deed inzien dat de energietransitie niet noodzakelijk een bijkomend beslag op de schaarse ruimte legt, maar vooral een hefboom kan zijn om de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

In 2017 werd de ambitie uitgesproken om tegen 2050 energieneutraal te zijn. Om na te gaan of deze ambitie haalbaar is en wat ze landschappelijk betekent, werd beslist om in kader van het Strategisch Project Denderland samen met de Provincie een ruimtelijke gebiedsvisie rond energie op te maken.

In de gebiedsvisie ‘Energielandschap Denderland’ werden ruimtelijke keuzes gemaakt en vertaald tot een gebiedsgerichte visie. Keuzes waar en hoe productie, opslag en verbruik het best een plaats krijgen in het Denderlandschap, maar ook efficiënt met elkaar verbonden kunnen worden.

De ruimtelijke visie illustreert hoe het energielandschap er tegen 2050 kan uitzien. Met windwinningsgebieden, zonnewegen, … en bedrijventerreinen die fungeren als energiehub. Tevens toont de visie welke kansen voor hernieuwbare energieproductie worden gecreëerd wanneer overwogen wordt om gericht te ontsnipperen, verdichten en functies te verweven. << (Guy Leysen) (foto: Provincie Oost-Vlaanderen - © Danny Gys / Reporters)

Op de foto (vlnr.):
Peter Cabus, Secretaris-generaal van Departement Omgeving, Moira Callens, Projectcoördinator Oost-Vlaanderen Energielandschap, Reinout Debergh, Diensthoofd Ruimtelijke Planning # Planningkwadraat, Wouter Vande Winkel, Schepen Leefmilieu Ninove, Jan Custers, Projectcoordinator BUUR, Wim L’Ecluse, Projectmedewerker Strategisch Project Denderland, Boris, Snauwaert, Projectcoordinator Strategisch Project Denderland.

De projectpartners van dit project zijn de Provincie Oost-Vlaanderen, de Dendergemeenten (Aalst, Affligem, Denderleeuw, Geraardsbergen, Haaltert, Liedekerke, Lierde, Ninove en Roosdaal - Vlaams-Brabant) en de betrokken studiebureaus (BUUR, SWECO en Common Ground).


Video:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners