Nieuwe drone radar maakt opsporen van illegale drone vluchten mogelijk

Bedrijfsnieuws 30/11/2018 9:03:05

Uit een test bij de Rotterdamse luchthaven blijkt dat het aantal illegale vluchten van drones door het gecontroleerde luchtruim erg hoog is, wat gevaar oplevert voor de bemande luchtvaart.

Lees hieronder verder   
Verwant

Groot lek in Intel-processoren legt gevoelige informatie bloot

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Aantal jobs in 3D-printing in stijgende lijn

Vlaanderen stimuleert gebruik eXtended Reality

Rittal presenteert edge computing voor slimme industrieën - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de periode van 1 oktober tot 1 november 2018 zijn in en rondom het gecontroleerde luchtruim van Rotterdam (Nederland) 1.005 illegale drone vluchten gelogd.

Dit levert een ernstig gevaar op voor de bemande luchtvaart. De test werd uitgevoerd door het Skytools Airspace Monitoring Center.

Het gaat hierbij om het zogeheten 'gecontroleerde luchtruim', ofwel CTR. Binnen een CTR is het nooit toegestaan om met een drone te vliegen, mits hier een speciale vergunning voor is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport in Nederland.

Tijdens de test is duidelijk geworden dat bepaalde geïdentificeerde drones herhaaldelijk het luchtruim schenden. Bijna 20% van de illegale vluchten bevonden zich op een hoogte van meer dan 150 meter.

Dit is de minimale hoogte waarop bemande luchtvaart zich bevindt. Een botsing tussen een drone en een bemand luchtvaartuig wordt dan een reëel scenario.

Het meest extreme voorbeeld betrof een illegale drone op een afstand van 500 meter op een hoogte van 500 meter van de start en landingsbaan, direct in de af- en aanvliegroute van bemande vliegtuigen.

Firmware van de meest verkochte drones in Nederland is zo ingesteld dat er met deze drones niet binnen gecontroleerd luchtruim kan worden gevlogen. Maar sommige van deze drones worden bewust aangepast om toch in de ‘no-fly zone’ te vliegen. Er is dus geen sprake van een nietsvermoedende consument die een net gekochte drone uitprobeert.

De Nederlandse vereniging van gecertificeerde drone operators, DCRO, heeft opdracht tot de test gegeven. DRCO pleit nu voor strengere handhaving van het verbod op drones om in CTR's te vliegen.

Op dit moment zijn ongeveer 10 commerciële bedrijven in Nederland in het bezit van een vergunning om wel in CTR's te vliegen. << (Lydia Heida) (foto: DCRO)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners