Nieuwe drone radar maakt opsporen van illegale drone vluchten mogelijk

Bedrijfsnieuws 30/11/2018 9:03:05

Uit een test bij de Rotterdamse luchthaven blijkt dat het aantal illegale vluchten van drones door het gecontroleerde luchtruim erg hoog is, wat gevaar oplevert voor de bemande luchtvaart.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek

Airbus versnelt digitale transformatie samen met Dassault Systèmes

Innovators uitgedaagd in wedstrijd 3D metaalprinten

Uitrol 5G moet niet noodzakelijk vertraging oplopen - opinie

Rockwell Automation lanceert nieuwe versie van VersaView 5200 - techniek

Rittal zorgt voor energie-efficiënt management van datacenters - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de periode van 1 oktober tot 1 november 2018 zijn in en rondom het gecontroleerde luchtruim van Rotterdam (Nederland) 1.005 illegale drone vluchten gelogd.

Dit levert een ernstig gevaar op voor de bemande luchtvaart. De test werd uitgevoerd door het Skytools Airspace Monitoring Center.

Het gaat hierbij om het zogeheten 'gecontroleerde luchtruim', ofwel CTR. Binnen een CTR is het nooit toegestaan om met een drone te vliegen, mits hier een speciale vergunning voor is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport in Nederland.

Tijdens de test is duidelijk geworden dat bepaalde geïdentificeerde drones herhaaldelijk het luchtruim schenden. Bijna 20% van de illegale vluchten bevonden zich op een hoogte van meer dan 150 meter.

Dit is de minimale hoogte waarop bemande luchtvaart zich bevindt. Een botsing tussen een drone en een bemand luchtvaartuig wordt dan een reëel scenario.

Het meest extreme voorbeeld betrof een illegale drone op een afstand van 500 meter op een hoogte van 500 meter van de start en landingsbaan, direct in de af- en aanvliegroute van bemande vliegtuigen.

Firmware van de meest verkochte drones in Nederland is zo ingesteld dat er met deze drones niet binnen gecontroleerd luchtruim kan worden gevlogen. Maar sommige van deze drones worden bewust aangepast om toch in de ‘no-fly zone’ te vliegen. Er is dus geen sprake van een nietsvermoedende consument die een net gekochte drone uitprobeert.

De Nederlandse vereniging van gecertificeerde drone operators, DCRO, heeft opdracht tot de test gegeven. DRCO pleit nu voor strengere handhaving van het verbod op drones om in CTR's te vliegen.

Op dit moment zijn ongeveer 10 commerciële bedrijven in Nederland in het bezit van een vergunning om wel in CTR's te vliegen. << (Lydia Heida) (foto: DCRO)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners