Waregem heeft als eerste CO2-neutraal gebouwde bedrijfssite

Waregem Business Park werd op een site van 11.597 m² gebouwd zonder impact op het klimaat. Dit is voor België de eerste bedrijfssite die volledig CO2-neutraal gebouwd werd.

Trefwoorden: #bouwen, #CO2, #CO2-uitstoot, #ION, #klimaatneutraal, #Waregem Business Park

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - ION )

ENGINEERINGNET.BE - Projectontwikkelaar ION kon, in samenwerking met CO2Logic, bij de realisatie van dit project in totaal 16.579 ton CO2 neutraliseren.

Bij de bouw werd uitsluitend een beroep gedaan op lokale aannemers en leveranciers, waardoor de uitstoot van vrachtwagens flink afnam en werd het energieverbruik tijdens goed in de gaten gehouden. Zelfs de uitlaatgassen van de vrachtwagens die de werf aan- en afreden werden gecompenseerd, door te investeren in een bijzonder klimaatproject in Oeganda.

Daarnaast werd gebruik gemaakt van tal van klimaatvriendelijke bouwtechnieken. Denk maar aan geothermie, klimaatplafonds, groendaken, regenwaterrecuperatie, extra zonwerend glas en LED-verlichting.

De projectontwikkelaar doet trouwens, met de steun van weervrouw / klimaatexpert Jill Peeters en Vlaams minister van Energie Bart Tommelein, een oproep om meer bouwprojecten in ons land op deze manier te bouwen. Als dat gebeurt, kan jaarlijks voor +/- 13 miljoen ton aan CO2-uitstoot vermeden worden.


ION ontving voor de bouw van de nieuwe bedrijfssite in Waregem zopas het CO2 Neutral label. Dit werd door CO2logic ontwikkeld, in samenwerking met de onafhankelijke internationale certificatie-instelling Vinçotte, gebaseerd op de internationaal erkende normen.


Video: