imec plant Nederlandse vestiging voor ‘smart food’ en ‘smart health’

Het plan omvat samenwerking met de Wageningse universiteit, RadboudUMC, de Radboud Universiteit en regionale bedrijven, en heeft 65 miljoen euro subsidie nodig van de provincie Gelderland.

Trefwoorden: #bedrijven, #de Radboud Universiteit, #Gelderland, #gezondheid, #imec, #One Planet, #RadboudUMC, #Sywert Brongersma, #voedsel, #Wageningen University & Research

Lees verder

Techniek

( Foto: Provincie Gelderland )

ENGINEERINGNET.BE - imec wil zich vestigen in het Nederlandse Gelderland als de provincie Gelderland 65 miljoen euro gedurende 8 jaar bijdraagt. Op 21 november 2018 liet de commissie Economie, Energie en Milieu van de provincie Gelderland zich voorlichten in een rondetafelgesprek over dit voorstel, genaamd One Planet.

Sywert Brongersma (imec) merkte op dat er in de regio al veel kennis is over food. imec kan een missende schakel zijn. Hij is ervan overtuigd dat de impact van deze samenwerking een competitief voordeel voor de regio biedt.

Het draagt ook bij aan de verbetering van gezondheid, welbevinden en kwaliteit van leven en leefomgeving van haar burgers. Op de vraag van Statenlid Janneke Slingerland (ChristenUnie) of imec ook voor de helft van de investering zich in Gelderland wil vestigen, was het antwoord nee.

Ook aanwezig zijn Paul de Krom (TNO) en Albert van den Berg (Universiteit Twente/Mesa+), die popelen om mee te doen. Ze vinden dat ze toegevoegde waarde kunnen leveren. TNO wil een bedrag van 8 miljoen euro investeren in het project, op voorwaarde dat ze initiële partner worden. Dat ziet Arthur Mol (WUR) niet zitten.

Bart Kiemeney (RadboudUMC) vindt dat ze met de komst van imec een proeftuin voor Europa kunnen vormen. Hij geeft diverse voorbeelden van hoe de technologie er in de praktijk uit kan zien. imec kan bijvoorbeeld slimme sensoren leveren om continue persoonlijke monitoring te doen in de zorg. Patiënten hoeven niet meer op spreekuur te komen, maar kunnen via monitoring op afstand begeleid worden.

Frans Kampers (WUR) geeft aan dat de voedselproductie duurzamer moet. WUR kan dit vanuit biologisch en ecologisch perspectief bekijken, maar ontwikkelt geen chips. WUR wil meedenken in het design van dit soort technologie. Samen met imec gaan ze aan oplossingen werken en wordt meer inzicht in de mogelijkheden van hightech verkregen.

Kanttekeningen bij het project zijn dat het moet gaan om het toepasbaar maken van kennis en dat de effecten van dit initiatief voor het MBO pas op de langere termijn zichtbaar worden.