TU Delft onderzoekers naar Great Barrier Reef voor koraalherstel

Onderzoek & Wetenschap 27/11/2018 12:24:06

Er wordt samen met Van Oord op locatie onderzocht of koraaleitjes op veel grotere schaal zijn te verzamelen met behulp van aangepaste pompinstallaties, zoals ook baggerschepen gebruiken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Toepassing HR-glas bespaart 30% energie

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

H.Essers neemt LNG-vrachtwagens in gebruik

EU subsidie voor omzetten broeikasgassen naar vloeibare chemicaliën

Verkleinen afvalberg in wetenschappelijke laboratoria

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de Nederlandse TU Delft, Van Oord en het Australische onderzoeksinstituut CSIRO gaan deze week naar het Great Barrier Reef bij Australië om een nieuwe methode voor grootschalig herstel van koraal te testen.

Normaal worden koraaleitjes opgevangen op gezonde delen van het rif en later als koraallarven uitgezet op plekken waar het koraal moet aangroeien. Dit is een beproefd concept dat op kleine schaal en in tanks wordt toegepast.

De onderzoekers testen nu of dit proces is op te schalen door koraaleitjes op veel grotere schaal te verzamelen met behulp van aangepaste pompinstallaties, zoals ook baggerschepen gebruiken.

Jaarlijks is ergens in de vijf dagen na de volle maan in november één moment waarop het koraal van het Great Barrier Reef al haar eitjes loslaat in de oceaan. Deze dwarrelen vervolgens naar het wateroppervlak.

De onderzoekers gebruiken een vliegtuigje om vanuit de lucht ronddrijvende eitjeswolken te lokaliseren. De kwetsbare eitjes moeten levend de opslagtank in het schip bereiken. Hiertoe hebben TU Delft en Van Oord de afgelopen maanden hard gewerkt aan het optimaliseren van de pompsystemen.

De aanzuigmond moet goed aan de oppervlakte blijven drijven en bij het aanzuigen mag geen draaikolk ontstaan wat de eitjes kan beschadigen.

De onderzoekers zullen in Australië twee soorten pompen en twee soorten opslagtanks gaan testen. De komende weken zal duidelijk worden hoe de systemen zich houden bij echte stroming en golven.

Als deze methode succes boekt, is dat een belangrijke stap voorwaarts voor grootschalige rehabilitatie van koraalriffen. Een schip kan circa twee miljard eitjes vervoeren, die kunnen opgroeien tot larven.

Het loslaten van zulke hoeveelheden koraallarven op plekken waar het rif beschadigd is, en waar dus bijna geen larven meer zijn, is essentieel voor koraalherstel. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - TU Delft)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners