TU Delft onderzoekers naar Great Barrier Reef voor koraalherstel

Onderzoek & Wetenschap 27/11/2018 12:24:06

Er wordt samen met Van Oord op locatie onderzocht of koraaleitjes op veel grotere schaal zijn te verzamelen met behulp van aangepaste pompinstallaties, zoals ook baggerschepen gebruiken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Carrefour vervangt niet-gerecycleerde verpakkingen

Prinses Elisabethbasis in Antarctica CO2-neutraal

Agidens haalt Niveau 5 certificaat op CO2-Prestatieladder

Luchtwassers bij stallen halen voorgeschreven 70% verwijdering ammoniak

Deceuninck neemt nieuwe recyclagefabriek in gebruik

VLAIO engageert zich in Green Deal Circulair Bouwen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de Nederlandse TU Delft, Van Oord en het Australische onderzoeksinstituut CSIRO gaan deze week naar het Great Barrier Reef bij Australië om een nieuwe methode voor grootschalig herstel van koraal te testen.

Normaal worden koraaleitjes opgevangen op gezonde delen van het rif en later als koraallarven uitgezet op plekken waar het koraal moet aangroeien. Dit is een beproefd concept dat op kleine schaal en in tanks wordt toegepast.

De onderzoekers testen nu of dit proces is op te schalen door koraaleitjes op veel grotere schaal te verzamelen met behulp van aangepaste pompinstallaties, zoals ook baggerschepen gebruiken.

Jaarlijks is ergens in de vijf dagen na de volle maan in november één moment waarop het koraal van het Great Barrier Reef al haar eitjes loslaat in de oceaan. Deze dwarrelen vervolgens naar het wateroppervlak.

De onderzoekers gebruiken een vliegtuigje om vanuit de lucht ronddrijvende eitjeswolken te lokaliseren. De kwetsbare eitjes moeten levend de opslagtank in het schip bereiken. Hiertoe hebben TU Delft en Van Oord de afgelopen maanden hard gewerkt aan het optimaliseren van de pompsystemen.

De aanzuigmond moet goed aan de oppervlakte blijven drijven en bij het aanzuigen mag geen draaikolk ontstaan wat de eitjes kan beschadigen.

De onderzoekers zullen in Australië twee soorten pompen en twee soorten opslagtanks gaan testen. De komende weken zal duidelijk worden hoe de systemen zich houden bij echte stroming en golven.

Als deze methode succes boekt, is dat een belangrijke stap voorwaarts voor grootschalige rehabilitatie van koraalriffen. Een schip kan circa twee miljard eitjes vervoeren, die kunnen opgroeien tot larven.

Het loslaten van zulke hoeveelheden koraallarven op plekken waar het rif beschadigd is, en waar dus bijna geen larven meer zijn, is essentieel voor koraalherstel. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - TU Delft)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners