Industry 4.0: basis leggen voor toekomst manufacturing

Industry 4.0 is de heilige graal van de maakindustrie. Onder druk van de steeds strengere eisen van klanten bekeren fabrikanten zich tot digitale transformatie om toch maar mee te kunnen.

Trefwoorden: #digitale transformatie, #Industry 4.0, #maakindustrie, #manufacturing

Lees verder

Magazine

( Foto: sitthinan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Van efficiëntere activiteiten tot betere kennis van klanten en het sneller op de markt brengen van producten: dankzij Industry 4.0 kunnen producenten voldoen aan de eisen van de toekomst.

De financiële voordelen kunnen aanzienlijk zijn. Producenten in de EMEA-regio geloven dat hun investeringen in digital kunnen zorgen voor een omzetgroei van 13 procent over de komende vijf jaar. De digitale pioniers van de sector halen nu al 50 procent van hun omzet uit digitaal verbeterde of gestuurde producten en diensten.

Digital: van design tot distributie
Van de eerste stadia van ontwerp en ontwikkeling tot en met operations en ten slotte distributie - elk onderdeel van het productieproces wordt ondersteund door digitale platforms.

Alle stakeholders in de productieketen profiteren van een steeds geavanceerdere digitale omgeving. Voor werknemers betekent de technologie beter samenwerken en mobiel zijn, voor partners, leveranciers en distributeurs betekent het beter geïntegreerd en geïnformeerd zijn.

Het punt waarop bijna alles binnen de productiesector afhankelijk is van digitale technologie is dichterbij dan ooit. Om een zekere toekomst te hebben in deze snel bewegende en zeer competitieve omgeving is het belangrijk om goed gebruik te maken van digitalisering en te profiteren van de inzichten die het biedt. Maar hoewel digitalisering grote voordelen met zich meebrengt, zijn de uitdagingen groter dan ooit.

Veel macht brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee
Producenten zijn steeds afhankelijker van digitale technologie. Dit zet IT-teams onder grote druk om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Een enorme uitdaging, gezien de toenemende schaal en complexiteit van deze digitale technologie binnen bedrijven. Datagroei biedt op zichzelf al potentiële valkuilen - van het bepalen waar en hoe het wordt opgeslagen tot ervoor te zorgen dat data goed wordt beschermd en snel kan worden hersteld in het geval van een ramp.

IT-teams worden ook geconfronteerd met externe gevaren. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor en zijn steeds geavanceerder - de WannaCry ransomware-aanval van vorig jaar laat zien hoeveel schade zo’n aanval kan aanrichten. Het toenemende aantal verbonden apparaten en het IoT zorgt voor nog meer entry points die IT-teams moeten beheren - zeker als werknemers hun eigen apparaten gebruiken.

Ook oude backup-technologie kan een probleem vormen. Neem als voorbeeld Volvo Car Benelux, die vertrouwde op individuele dealerships om hun fysieke servers on site te back-uppen. De organisatie vond deze aanpak echter niet langer houdbaar, vanwege de kosten van aanschaf van extra tapedrives, het risico op menselijke fouten en het langdurige proces voor gegevensherstel.

Het gevaar van downtime
Bovenstaande factoren maken het garanderen van bedrijfscontinuïteit tot een behoorlijke uitdaging. Het feit dat IT-downtime ontzettend schadelijk kan zijn voor productiebedrijven - waar continue toegang tot resources, applicaties, gegevens en processen essentieel is - voert de druk verder op. Productiebedrijven zijn met name vatbaar voor een availability-gap waarbij het IT-team niet kan voldoen aan de recovery-eisen van het bedrijf.

Uitval gedurende het hele proces kan ook later nog voor problemen zorgen en invloed hebben op de betrokkenheid van het personeel, klanttevredenheid en de reputatie van het bedrijf. De financiële schade kan uitgebreid en langdurig zijn. Zo’n 80 procent van de IT-managers heeft wel eens met een availability-gap te maken gehad, met een totaal verlies van 21,8 miljoen dollar per jaar.

Ronald Ooms, Vice President North East EMEA bij Veeam Software

Databeschikbaarheid in vier stappen
Databeschikbaarheid moet dus prioriteit hebben voor producenten. Maar hoe kunnen IT-teams daarvoor zorgen?

  1. Stel een realistisch continuïteitsplan op
    IT-teams moeten een strategie ontwikkelen die elke kritieke bedrijfseenheid in de gehele supply chain beschermt, zonder de ervaringen van werknemers of partners negatief te beïnvloeden. Test het plan regelmatig om eventuele pijnpunten te identificeren.
  2. Beheer uw data op een intelligente manier
    Het waarborgen van de beschikbaarheid van gegevens en applicaties moet de belangrijkste vereiste van het bedrijfscontinuïteitsplan zijn. Gebruik dus oplossingen die zijn ontworpen om de continuïteitsuitdagingen van zeer gevirtualiseerde en cloud-enabled productieomgevingen aan te pakken. Daarbij is een hersteltijd van minder dan vijftien minuten genoeg om aan eisen van de meeste bedrijven te voldoen.
    Volvo gebruikte bijvoorbeeld de nieuwste databeschikbaarheidsoplossingen om een back-up te maken van zijn on-premise virtuele machines (VM). In geval van nood kon een dealer zo binnen enkele minuten een falende VM herstellen en zo de impact van uitval op werkzaamheden verminderen.
  3. Houd je ogen open
    Zichtbaarheid en continue monitoring zijn van cruciaal belang om problemen te voorkomen en ze aan te pakken als dat nodig is. Met real-time monitoring en rapportage over virtuele omgevingen kunnen IT-teams potentiële problemen anticiperen en verhelpen nog voor ze invloed hebben op de werkzaamheden. Op dezelfde manier helpt end-to-end zichtbaarheid van zowel fysieke als virtuele machines om mogelijk falen van applicaties of systemen te voorkomen. Dat kan bedrijven helpen om tijd en geld te besparen als het om compliance gaat.
  4. Bescherm uw heden en uw toekomst
    Twee derde (66 procent) van de IT-besluitvormers zegt dat uitval hun inspanningen met betrekking tot digitale transformatie belemmert. Een goede balans tussen het invoeren van nieuwe technologie en het garanderen van databeschikbaarheid is van groot belang voor bedrijven. Dankzij databeschikbaarheidsoplossingen kunnen IT-teams toepassingen en upgrades testen voor ze in productie gaan. Daarnaast is het ook mogelijk om gegevens te beheren, migreren en herstellen in een fysieke, virtuele en cloud-infrastructuur zonder complexe configuraties of extra hardware-investeringen. Zo worden de operationele kosten van het introduceren van nieuwe technologie geminimaliseerd.

Een goede basis voor Industry 4.0
Digitale transformatie brengt dus grote voordelen met zich mee voor producenten. Organisaties zullen zich dan ook moeten aanpassen naar Industry 4.0, willen ze mee in de toekomst van de sector.

Maar deze digitale groei brengt een steeds groter belang voor continuïteit met zich mee. Dankzij de nieuwste oplossingen kunnen IT-teams een betrouwbare basis van intelligent databeheer bouwen om hun digitale systemen te ondersteunen. Op die manier maken bedrijven optimaal gebruik van nieuwe technologieën en zijn ze klaar voor Industry 4.0.


Door Ronald Ooms, Vice President North East EMEA bij Veeam Software