Start bouw nieuwe installatie voor recycling teerhoudend asfalt granulaat

Bedrijfsnieuws 23/11/2018 8:31:14

REKO investeert 125 miljoen euro in deze thermische reinigingsinstallatie, gelegen in de Rotterdamse haven, die mede wordt gebouwd om Europese landen, zoals België, te bedienen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Toepassing HR-glas bespaart 30% energie

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

H.Essers neemt LNG-vrachtwagens in gebruik

EU subsidie voor omzetten broeikasgassen naar vloeibare chemicaliën

Verkleinen afvalberg in wetenschappelijke laboratoria

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Asfaltschollen uit de wegenbouw en dakleer worden door REKO gebruikt als grondstof voor de productie van zand, grind en vulstoffen.

Het bedrijf heeft, samen met leveranciers van proces technische apparatuur, een innovatief proces ontwikkeld voor de thermische reiniging van dit soort minerale reststoffen.

De eerste thermische reinigingsinstallatie is door REKO in 2006 in bedrijf genomen. Deze installatie verwerkt sindsdien 600.000 ton minerale reststoffen per jaar. Dat heeft in totaal al 7,2 miljoen ton schoon zand en grind opgeleverd.

Tijdens het verwerkingsproces wordt het asfalt in een ronddraaiende trommeloven bij temperaturen van 1.000 °C thermisch gereinigd. Dit leidt tot volledige verbranding van alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen.

Dat proces levert ook hete afgassen op waaruit energie wordt teruggewonnen in de vorm van stoom, die via een stoomturbine wordt omgezet in elektra. Per jaar wordt zo circa 30.000 MW aan elektra opgewekt.

De nieuwe installatie verwerkt vanaf 2020 jaarlijks 1,2 miljoen ton teerhoudend afval. REKO heeft met de nieuwe installatie de grootste capaciteit ter wereld om dit soort verontreinigde bouwstoffen te recyclen.

Deze installatie maakt gebruik van de nieuwste technieken en wordt dus efficiënter: er wordt minder energie verbruikt en bijna 6,7 keer meer energie opgewekt. Ook levert de installatie warmte als daar vraag naar is.

Vroeger werd koolteer als bindmiddel gebruikt in de productie van asfalt, maar dit bevat schadelijke stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks). Sinds 1990 geldt een verbod op het gebruik van koolteer in de productie van asfalt.

In Nederland mag sinds 2001 teerhoudend asfalt, dat vrijkomt bij het onderhoud van wegen, niet meer worden gestort of in de productie van nieuw asfalt worden gebruikt. Dit jaar heeft ook de Vlaamse overheid dit voorbeeld gevolgd.

De nieuwe thermische reinigingsinstallatie wordt mede gebouwd met het oog op de ontwikkeling van de internationale markt. << (Lydia Heida) (foto: Haven van Rotterdam)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners