Start bouw nieuwe installatie voor recycling teerhoudend asfalt granulaat

Bedrijfsnieuws 23/11/2018 8:31:14

REKO investeert 125 miljoen euro in deze thermische reinigingsinstallatie, gelegen in de Rotterdamse haven, die mede wordt gebouwd om Europese landen, zoals België, te bedienen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Carrefour vervangt niet-gerecycleerde verpakkingen

Prinses Elisabethbasis in Antarctica CO2-neutraal

Agidens haalt Niveau 5 certificaat op CO2-Prestatieladder

Luchtwassers bij stallen halen voorgeschreven 70% verwijdering ammoniak

Deceuninck neemt nieuwe recyclagefabriek in gebruik

VLAIO engageert zich in Green Deal Circulair Bouwen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Asfaltschollen uit de wegenbouw en dakleer worden door REKO gebruikt als grondstof voor de productie van zand, grind en vulstoffen.

Het bedrijf heeft, samen met leveranciers van proces technische apparatuur, een innovatief proces ontwikkeld voor de thermische reiniging van dit soort minerale reststoffen.

De eerste thermische reinigingsinstallatie is door REKO in 2006 in bedrijf genomen. Deze installatie verwerkt sindsdien 600.000 ton minerale reststoffen per jaar. Dat heeft in totaal al 7,2 miljoen ton schoon zand en grind opgeleverd.

Tijdens het verwerkingsproces wordt het asfalt in een ronddraaiende trommeloven bij temperaturen van 1.000 °C thermisch gereinigd. Dit leidt tot volledige verbranding van alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen.

Dat proces levert ook hete afgassen op waaruit energie wordt teruggewonnen in de vorm van stoom, die via een stoomturbine wordt omgezet in elektra. Per jaar wordt zo circa 30.000 MW aan elektra opgewekt.

De nieuwe installatie verwerkt vanaf 2020 jaarlijks 1,2 miljoen ton teerhoudend afval. REKO heeft met de nieuwe installatie de grootste capaciteit ter wereld om dit soort verontreinigde bouwstoffen te recyclen.

Deze installatie maakt gebruik van de nieuwste technieken en wordt dus efficiënter: er wordt minder energie verbruikt en bijna 6,7 keer meer energie opgewekt. Ook levert de installatie warmte als daar vraag naar is.

Vroeger werd koolteer als bindmiddel gebruikt in de productie van asfalt, maar dit bevat schadelijke stoffen, zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks). Sinds 1990 geldt een verbod op het gebruik van koolteer in de productie van asfalt.

In Nederland mag sinds 2001 teerhoudend asfalt, dat vrijkomt bij het onderhoud van wegen, niet meer worden gestort of in de productie van nieuw asfalt worden gebruikt. Dit jaar heeft ook de Vlaamse overheid dit voorbeeld gevolgd.

De nieuwe thermische reinigingsinstallatie wordt mede gebouwd met het oog op de ontwikkeling van de internationale markt. << (Lydia Heida) (foto: Haven van Rotterdam)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners