Nils Foss Excellence Prize voor plantenbiochemisch vingerafdrukonderzoek

Professor Robert D. Hall van de Wageningse universiteit ontvangt de Nils Foss Excellence Prize, bestaande uit een geldbedrag van 100.000 euro, voor zijn baanbrekende onderzoek naar plant metabolomics.

Trefwoorden: #analytische chemie, #biochemisch, #computerwetenschappen, #metabool, #monster, #Nils Foss Excellence Prize, #planten, #plantencellen, #plant metabolomics, #Robert David Hall, #Technische Universiteit van Denemarken, #telers, #voedselkwaliteit, #voedselproducent

Lees verder

research

( Foto: fossanalytics.com )

ENGINEERINGNET.BE - Plant metabolomics is een analysemethode die de metabole profielen van plantencellen bestudeert, ofwel de vingerafdruk van de plant. Het doel is de biochemische samenstelling van planten en voedselmaterialen te begrijpen.

Dit om uiteindelijk in kaart te brengen hoe genen en het milieu invloed hebben op planten, en zo te begrijpen hoe het milieu de voedselkwaliteit beïnvloedt.

Robert David Hall is een pionier op het gebied van plant metabolomics, dat gebaseerd is op disciplines variërend van analytische chemie tot computerwetenschappen. Hij is hoogleraar Plant Metabolomics en adjunct manager van de Business Unit Bioscience aan Wageningen University & Research.

"Wat zo bijzonder is aan metabolomics is dat deze analysemethode kan worden gebruikt om een monster te testen, zonder dat vooraf moet worden vastgesteld wat er wordt gezocht," stelt Hall. "Hierdoor ontstaat een krachtig ontdekkingsinstrument."

"Het biedt brede en spannende analytische perspectieven, waar veel wetenschappelijke disciplines en industrieën in de toekomst van zullen profiteren. Ons bijzondere doel is om telers en voedselproducenten te ondersteunen bij het leveren van planten en voedsel van een nóg hogere kwaliteit.

Het doel van zijn onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de biochemische samenstelling van planten en voedselmaterialen; hoe deze wordt beïnvloed door genetische factoren en milieuverstoringen en vooral hoe deze veranderingen verband houden met de voedselkwaliteit.

Hall en zijn team werken al ruim 20 jaar aan de ontwikkeling en toepassing van analytische technologieën, die kunnen helpen bij het ontwerpen van nieuwe strategieën voor de ontwikkeling van verbeterde voedingsproducten.

Doel van de Nils Foss Excellence Prize is om innovatief onderzoek van wereldklasse te eren dat leidt tot opmerkelijke verbeteringen in duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid in de voedselvoorzieningsketen.

Daarnaast werd ook Nils Foss Talent Prize ter waarde van 15.000 euro toegekend aan Klavs Martin Sørensen Associate Professor van de Universiteit van Kopenhagen voor zijn werk ter verbetering van de analyse-automatisering en spectroscopische methoden om de vleeskwaliteit beter te bepalen.


De genomineerden worden geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury van deskundigen, waaronder de voorzitter van de Technische Universiteit van Denemarken.