Samenwerking Imec en CEA-Leti inzake AI en quantum computing

imec en het Franse onderzoeksinstituut CEA-Leti hebben een intentieovereenkomst ondertekend als basis voor een strategisch partnership inzake artificiële intelligentie en quantum computing.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #CEA-Leti, #imec, #quantum computing, #samenwerking

Lees verder

Techniek

( Foto: ilexx - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Artificiële intelligentie (AI) en quantum computing zijn twee essentiële strategische expertises voor de Europese industrie en om de strategische en economische onafhankelijkheid van Europa te versterken.

Door hun inspanningen te bundelen, willen beide onderzoekscentra aantonen dat Europa de ambitie heeft om een leidende rol te vervullen bij de ontwikkeling van deze technologieën.

Luc Van den hove, voorzitter en CEO van imec: “Nauwere samenwerking tussen ons en CEA-Leti zal ontegensprekelijk de ontwikkelingstijd van de technologieën helpen inkorten: de samenwerking bezorgt ons de kritische massa die vereist is om meer en sneller impact te hebben. En voor onze Europese industriepartners zal dit talrijke nieuwe commerciële mogelijkheden creëren.”

De hechtere samenwerking zal vooral tot uiting komen bij het ontwikkelen en testen van neuromorfe computers en kwantumcomputers. Zij streven naar het afleveren van een digitale hardware computing toolbox waarmee Europese industriële partners aan de slag kunnen om te innoveren op zeer diverse toepassingsdomeinen, van gepersonaliseerde gezondheidszorg en slimme mobiliteit tot de nieuwe maakindustrie en slimme energiesectoren.

De term edge Artificial Intelligence (eAI) wordt vaak gebruikt voor computersystemen die lokaal, in de hardware devices (bijv. chips) intelligent gedrag vertonen. Deze chips analyseren hun omgeving en ondernemen op basis hiervan de vereiste acties om specifieke doelstellingen te bereiken.

Men verwacht dat edge AI de economische ontwikkeling sterk zal stimuleren. En misschien nog belangrijker: edge AI houdt de belofte in dat het talrijke maatschappelijke problemen zal oplossen, zoals tot nu toe ongeneeslijke ziektes behandelen of de milieu-impact van de landbouw verkleinen.

Decentralisatie van centrale systemen in de cloud naar de rand (“edge”) van het internet is een belangrijke uitdaging voor AI-technologieën die op grote, heterogene systemen worden toegepast. Deze decentralisatie is alleen maar mogelijk als hardwarefabrikanten er door innovatie in slagen om de huidige krachtige, maar energieverslindende processoren te vervangen.

Emmanuel Sabonnadière, CEO van CEA-Leti: “Deze samenwerking volgt op eerdere innovatie- en samenwerkingsovereenkomsten met de Fraunhofer Group for Microelectronics van het Fraunhofer-Gesellschaft, de grootste organisatie voor toegepast onderzoek. De drie instituten zullen zich gezamenlijk richten op het behoud van Europa in de voorhoede van nieuwe digitale hardware voor AI-, HPC- en cyberveiligheidstoepassingen.”

Beiden nodigen ook partners uit de industrie en de academische wereld uit om zich bij hen aan te sluiten. Zo kunnen ze gebruik maken van toegang tot ­state-of-the-art technologie van de onderzoekscentra met bewezen reproduceerbaarheid.

Dankzij deze technologie kunnen ze veel intelligentere producten maken die opschaalbaar zijn naar grote volumes, terwijl de kosten van precompetitief onderzoek worden gedeeld.