Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Onderzoek & Wetenschap 19/11/2018 8:12:41

Onderzoekers van de TU Delft, die een chaise longue ontwierpen, verwachten dat dit soort vervormbare materialen in de toekomst breder toepasbaar zal worden in de bouw en (binnenhuis)architectuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elektromotor voorzien van metaal 3D-geprinte koelschil

Bioprinten wordt heel gewoon. Straks... - artikel

Trideus brengt 3D printing naar Autosalon

Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Derde IN(3D)USTRY show: metaalprinten binnenkort aan zet

Plastic bekers worden gerecycleerd tot zitbank

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zaken als 3D-printen, variabele stijfheid en vervormbare structuren zijn nog relatief nieuw, maar onderzoekers van de TU Delft houden zich nu al bezig met voorwerpen die zich kunnen aanpassen en veranderen, afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Dit zou ‘4D’ kunnen worden genoemd. Het team van de vakgroep Robotic Building (faculteit Bouwkunde) heeft in dit kader een 3D-geprinte chaise longue gemaakt, die kan veranderen van een stoel in een bed. Of de persoon nu ligt of zit, de druk van het gewicht zorgt ervoor dat de chaise longue van vorm kan veranderen.

Variabele stijfheid wordt in dit project gebruikt om multifunctionaliteit te realiseren. Het ontwerp is gericht op ondersteuning van een gemiddeld persoon, waarbij het shape-change mechanism wordt geactiveerd door het gewicht op de achterkant van de stoel.

De verandering van vorm wordt gerealiseerd door de combinatie van variatie in materiaalverdeling en het gebruik van zogenoemde thermoplastische elastomeren (TPE). Als dit materiaal boven zijn smeltpunt komt, kan het in een andere vorm worden gebracht zonder dat het zijn elasticiteit verliest.

Door de TPE kan de vorm van de chaise longue ook weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke harde structuur. Als je op de achterkant van de stoel drukt, wordt het vervormd tot het weer harder wordt.

Met het concept ‘4D-printen’ kunnen ontwerpers op een andere manier nadenken over veel objecten, waaronder meubels. De chaise longue is bedoeld als een beginpunt van een bredere ontwikkeling. De principes zouden ook kunnen worden toegepast in (binnenhuis)architectuur en in het bouwproces. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

ACHTERGROND
Het project is gefinancierd door 4TU Bouw. Andere partners in het project zijn: TU Eindhoven, École polytechnique fédérale de Lausanne, 3D Robot Printing en Dutch Growth Factory. De chaise longue is 3D-geprint bij Robot Printing in Rotterdam. <<


Video:

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners