Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Onderzoek & Wetenschap 19/11/2018 8:12:41

Onderzoekers van de TU Delft, die een chaise longue ontwierpen, verwachten dat dit soort vervormbare materialen in de toekomst breder toepasbaar zal worden in de bouw en (binnenhuis)architectuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Derde IN(3D)USTRY show: metaalprinten binnenkort aan zet

Plastic bekers worden gerecycleerd tot zitbank

Elektromotor volledig in 3D geprint

Mijlpaal: Materialise krijgt FDA Clearance voor 3D-printsoftware

Nieuwe tool voor configuratie slijtvaste kunststof tandwielen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

(4/12) VUB-onderzoekers ontwikkelen natuurlijke pijnstillende gel

(3/12) SeaMade bereikt Financial Close voor 487 MW offshore windproject

(29/11) Willemen stelt waterdoorlatende asfaltverharding voor

(28/11) Unieke software zorgt voor real-time kwaliteitsinspectie in maakindustrie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zaken als 3D-printen, variabele stijfheid en vervormbare structuren zijn nog relatief nieuw, maar onderzoekers van de TU Delft houden zich nu al bezig met voorwerpen die zich kunnen aanpassen en veranderen, afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Dit zou ‘4D’ kunnen worden genoemd. Het team van de vakgroep Robotic Building (faculteit Bouwkunde) heeft in dit kader een 3D-geprinte chaise longue gemaakt, die kan veranderen van een stoel in een bed. Of de persoon nu ligt of zit, de druk van het gewicht zorgt ervoor dat de chaise longue van vorm kan veranderen.

Variabele stijfheid wordt in dit project gebruikt om multifunctionaliteit te realiseren. Het ontwerp is gericht op ondersteuning van een gemiddeld persoon, waarbij het shape-change mechanism wordt geactiveerd door het gewicht op de achterkant van de stoel.

De verandering van vorm wordt gerealiseerd door de combinatie van variatie in materiaalverdeling en het gebruik van zogenoemde thermoplastische elastomeren (TPE). Als dit materiaal boven zijn smeltpunt komt, kan het in een andere vorm worden gebracht zonder dat het zijn elasticiteit verliest.

Door de TPE kan de vorm van de chaise longue ook weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke harde structuur. Als je op de achterkant van de stoel drukt, wordt het vervormd tot het weer harder wordt.

Met het concept ‘4D-printen’ kunnen ontwerpers op een andere manier nadenken over veel objecten, waaronder meubels. De chaise longue is bedoeld als een beginpunt van een bredere ontwikkeling. De principes zouden ook kunnen worden toegepast in (binnenhuis)architectuur en in het bouwproces. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

ACHTERGROND
Het project is gefinancierd door 4TU Bouw. Andere partners in het project zijn: TU Eindhoven, École polytechnique fédérale de Lausanne, 3D Robot Printing en Dutch Growth Factory. De chaise longue is 3D-geprint bij Robot Printing in Rotterdam. <<


Video:

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Tal van gebreken in veelgebruikte IoT-protocollen ontdekt

Trend Micro-onderzoekers hebben aanzienlijke ontwerpfouten en kwetsbare implementaties gevonden in twee populaire machine-to-machine-protocollen (M2M), namelijk MQTT en CoAP.

Universiteit Antwerpen en Randstad Young Talents slaan handen in elkaar

Via dit partnershap wil de UAntwerpen zijn ingenieurs klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Het is voor starters op de arbeidsmarkt niet altijd eenvoudig voor een job te kiezen die bij hen past.

Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

Elia en National Grid hebben de eerste onderzeese elektrische interconnector tussen België en het Verenigd Koninkrijk ingehuldigd. Deze kabel zal begin 2019 in gebruik genomen worden.

Nieuw Ecuadoraans contract voor Jan De Nul

Het gemeentebestuur van Guayaquil en Jan De Nul Group hebben een contract getekend voor het baggeren en onderhouden van het 95 kilometer lange toegangskanaal tot de haven van Guayaquil.

Hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’

Met nano-engineering willen we de kloof tussen nano wetenschap en concrete nanomechanische toepassingen overbruggen, stelt prof. dr. Peter Steeneken van de TU Delft in zijn intreerede.

LIGO/Virgo detecteren vier botsingen van zwarte gaten

De zwaarte­krachts­golf­detec­toren LIGO in de VS en Virgo in Italië spoorden bij een analyse van alle metingen sinds 2015 signalen op van nog eens vier botsingen van zwarte gaten in het heelal.

Groene lening van 160 miljoen euro voor ORES

ORES sloot onlangs een groene lening van 160 miljoen euro af bij BNP Paribas Fortis. Hiermee zullen een aantal groene projecten geheel of gedeeltelijk gefinancierd worden.

1 miljoen dollar voor ontwikkelen chip tegen Parkinson

Het Chan Zuckerberg Initiative, het liefdadig­heids­initia­tief van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan, lanceren het Neuro­degene­ration Challenge Network.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners