Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Onderzoek & Wetenschap 19/11/2018 8:12:41

Onderzoekers van de TU Delft, die een chaise longue ontwierpen, verwachten dat dit soort vervormbare materialen in de toekomst breder toepasbaar zal worden in de bouw en (binnenhuis)architectuur.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bioprinten wordt heel gewoon. Straks... - artikel

Trideus brengt 3D printing naar Autosalon

Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Derde IN(3D)USTRY show: metaalprinten binnenkort aan zet

Plastic bekers worden gerecycleerd tot zitbank

Elektromotor volledig in 3D geprint

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Zaken als 3D-printen, variabele stijfheid en vervormbare structuren zijn nog relatief nieuw, maar onderzoekers van de TU Delft houden zich nu al bezig met voorwerpen die zich kunnen aanpassen en veranderen, afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Dit zou ‘4D’ kunnen worden genoemd. Het team van de vakgroep Robotic Building (faculteit Bouwkunde) heeft in dit kader een 3D-geprinte chaise longue gemaakt, die kan veranderen van een stoel in een bed. Of de persoon nu ligt of zit, de druk van het gewicht zorgt ervoor dat de chaise longue van vorm kan veranderen.

Variabele stijfheid wordt in dit project gebruikt om multifunctionaliteit te realiseren. Het ontwerp is gericht op ondersteuning van een gemiddeld persoon, waarbij het shape-change mechanism wordt geactiveerd door het gewicht op de achterkant van de stoel.

De verandering van vorm wordt gerealiseerd door de combinatie van variatie in materiaalverdeling en het gebruik van zogenoemde thermoplastische elastomeren (TPE). Als dit materiaal boven zijn smeltpunt komt, kan het in een andere vorm worden gebracht zonder dat het zijn elasticiteit verliest.

Door de TPE kan de vorm van de chaise longue ook weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke harde structuur. Als je op de achterkant van de stoel drukt, wordt het vervormd tot het weer harder wordt.

Met het concept ‘4D-printen’ kunnen ontwerpers op een andere manier nadenken over veel objecten, waaronder meubels. De chaise longue is bedoeld als een beginpunt van een bredere ontwikkeling. De principes zouden ook kunnen worden toegepast in (binnenhuis)architectuur en in het bouwproces. << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

ACHTERGROND
Het project is gefinancierd door 4TU Bouw. Andere partners in het project zijn: TU Eindhoven, École polytechnique fédérale de Lausanne, 3D Robot Printing en Dutch Growth Factory. De chaise longue is 3D-geprint bij Robot Printing in Rotterdam. <<


Video:

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners