Ingenieursprijs Paul Donners voor STEM-project

Tijdens het Limburgs Ingenieurs Event 2018, een organisatie van ie-net, werd de Ingenieursprijs Paul Donners uitgereikt aan UHasselt studenten Simon Vercruysse en Laurens Osstyn.

Trefwoorden: #Engineering, #ie-net, #ingenieurs, #Ingenieursprijs Paul Donners, #Masterproef, #Mathematics, #Science, #STEM, #Technology

Lees verder

Opleiding

( Foto: ie-net )

ENGINEERINGNET.BE - In het academiejaar 2017-2018 ontwikkelden Simon Vercruysse en Laurens Osstyn, studenten van de Faculteit Ingenieurswetenschappen (UHasselt) als masterproef een educatief STEM-pakket. Dit pakket laat jongeren zelf een eenvoudige versie bouwen van een robotarm die de bewegingen van een arts op afstand kan nadoen.

Concreet bestaat het ontwikkelde pakket uit een exoarm met de nodige sensoren en actuatoren om aan te sturen. De leerlingen bouwen aan de hand van een handboek deze arm zelf stap voor stap op. Hierbij leren ze zelf de principes van een exoskelet, behalen ze verschillende leerplandoestellingen en passen ze principes uit de wiskunde, fysica en biologie toe.

De componenten voor het ontwikkelde pakket zijn een 3D afdrukbare exoarm, twee IMU’s, een flexsensor, een servomotor en een Raspberry Pi. Om deze componenten te gebruiken, is er ook een Python bibliotheek ontwikkeld.

De hoofddoelstelling van dit project is om de interesse van leerlingen van de derde graad van het middelbaar onderwijs te wekken voor STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). Elk jaar behoren de technische- en ingenieursberoepen tot de grootste knelpuntberoepen van Vlaanderen.

Dit zorgt ervoor dat verschillende bedrijven geen goede arbeidskrachten vinden en dat er bijgevolg veel vacatures openblijven. Daarvoor is het belangrijk dat er een grotere instroom komt van arbeidskrachten met een technische achtergrond.

En waar beter te beginnen dan jongeren warm te maken voor de mogelijkheden en toepassingen van STEM-richtingen en technische beroepen.


Simon Vercruysse en Laurens Osstyn werkten deze masterproef uit in opdracht van en in samenwerking met COMmeto en RVO-Society.