EU versnelt de digitale transformatie van de Europese agrifood sector

Economie 14/11/2018 14:57:33

Het SmartAgriHubs-project gaat een uitgebreid pan-Europees netwerk van digitale innovatiehubs bouwen, waarvoor de Europese Unie 20 miljoen euro cofinanciering beschikbaar stelt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Autonome robot monitort gewassen op proefvelden

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

VIB krijgt vergunning voor CRISPR maïsveldproef

Urban Crop Solutions en Puratos testen plantgroei in ’Mars simulatie’

ILVO partner in Europees onderzoeksproject SmartAgriHubs

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Er is al een groot netwerk van 140 digitale innovatiehubs door voort te bouwen op bestaande projecten en ecosystemen, zoals Internet of Food and Farm. SmartAgriHubs gaat nu lokale digitale innovatiehubs en 2.000 Competence Centres in Europa verder versterken en verbinden.

De digitale innovatiehubs zijn afgestemd op negen regionale clusters, onder leiding van organisaties die nauw verbonden zijn met nationale of regionale digitaliseringsinitiatieven en fondsen.

De verwachting is dat bij 4.000 experimenten ruim 2 miljoen boerenbedrijven worden betrokken, waardoor het digitaliseringsproces dichter bij de specifieke behoeften van de boeren komt. Het begrijpelijk en toegankelijk maken van digitalisering staat centraal in het project, om zo boeren en hun bedrijven te helpen in het neerzetten van echte en haalbare resultaten.

SmartAgriHubs bestaat uit een uitgebreid netwerk van start-ups, KMO’s, dienstverleners, technologie-experts en eindgebruikers. Het project is op 1 november 2018 gestart en heeft een looptijd van vier jaar.

Het project streeft naar een onderling verbonden ecosysteem waarin belanghebbenden samenwerken in de verschillende fasen van innovatie, van vroeg onderzoek tot toepassing op boerderijen.

Er komt onder meer een catalogus voor agrarische ondernemers waarin bestaande ervaringen met digitale technologie in kaart worden gebracht om zo de beste ervaringen onderling uit te wisselen.

Eindgebruikers uit de agrosector vormen de kern van het project en de drijvende kracht achter de digitale transformatie.

Ook vormt het bevorderen van de dialoog tussen belanghebbenden en het verstrekken van tijdige informatie over vorderingen en behaalde resultaten de kern van de communicatieactiviteiten van het project.

Om het publiek te betrekken, te trainen en te informeren, zal door SmartAgriHubs in de komende periode verschillende instrumenten worden ontwikkeld. << (Lydia Heida) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Agromatic Regelungstechnik lanceert actuators met Bluetooth

De nieuwste ontwikkeling van Agromatic Regelungstechnik, gelanceerd op de DIAM-beurs, combineert een flexibele activeringstijd die door de klant kan worden geselecteerd met de comfortabele instelling van de actuatorparameters via de Agromatic App die wordt bediend met een smartphone of tablet via bluetooth. >>

Partners