EU stelt 178 miljoen euro beschikbaar voor beveiligde parkeerplaatsen

Er is nu een groot tekort aan veilige parkeerplaatsen, wat een risico vormt voor de verkeersveiligheid en de kansen op diefstal van ladingen sterk vergroot.

Trefwoorden: #beveiligd, #certificering, #chauffeurs, #diefstal, #EU, #EU, #Europese Commissie, #goederencorridors, #ladingen, #parkeerplaats, #TLN, #transportbedrijf, #verkeersveiligheid, #verladers

Lees verder

Nieuws

( Foto: ginasanders - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Commissie stelt daarom in de komende jaren geld beschikbaar om meer parkeerplaatsen te kunnen financieren en op die manier de gaten in het Europese netwerk te vullen.

De 178 miljoen euro is bestemd voor cofinanciering: de EU helpt ondernemers bij de investeringen die zij doen in beveiligde parkeerplaatsen.

De resultaten van een onlangs gehouden onderzoek naar parkeerveiligheid laten zien dat er goed moet worden gekeken waar dergelijke parkeerplaatsen nodig zijn. Bij voorkeur liggen deze op routes die door vervoerders veel worden gebruikt, de zogeheten goederencorridors.

In het onderzoek werd ook in kaart gebracht hoe belanghebbenden denken over veilige parkeerplaatsen. Zo’n twee derde van de ondervraagde chauffeurs gaf aan wel eens te maken hebben gehad met onveilige situaties op parkeerplaatsen.

Van de ondervraagde vervoerders gaf 86% aan dat er een gebrek is aan voldoende veilige parkeergelegenheden. Zowel chauffeurs, transportbedrijven als verladers vinden dat er te weinig accurate informatie is over de beschikbaarheid van veilige parkeerplaatsen en te weinig mogelijkheden om die te boeken.

Ook bleek dat er behoefte is aan een certificeringssysteem voor veilige parkeerplaatsen, dat in de gehele EU gebruikt wordt.

Het is belangrijk dat in Brussel dit onderwerp nu goed op de agenda is gezet, aldus TLN, de Nederlandse vereniging voor Transport en Logistiek. Er kan nu worden gezocht naar een manier om in de komende jaren in heel Europa ervoor te zorgen dat vrachtwagens veilig kunnen parkeren en chauffeurs kunnen kiezen voor parkeerplaatsen met goede voorzieningen.