ArcelorMittal Gent investeert 65 miljoen euro in ultramoderne oven

Gisteren werd een ultramoderne oven in de dompelverzinkingslijn Sidgal 3 van ArcelorMittal Gent officieel ingehuldigd. De nieuwe oven is goed voor een investerings­bedrag van 65 miljoen euro.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #autoindustrie, #Fortiform, #Gent, #oven, #procestechniek, #staal, #staalproductie

Lees verder

Techniek

( Foto: ArcelorMittal )

ENGINEERINGNET.BE - De voorbije 5 jaar liep er binnen ArcelorMittal Belgium een ambitieus investeringsprogramma van 250 miljoen euro om het staal van de toekomst te kunnen produceren.

ArcelorMittal Gent en Liège spelen een leidinggevende rol op het vlak van productinnovatie en zijn uitgekozen als pilootsites voor de ontwikkeling van Fortiform, een nieuw hoogtechnologisch staalproduct. Het is een nieuwe generatie geavanceerde hogesterktestalen voor koudvervorming.

Auto-onderdelen die hiermee worden gemaakt, zijn 10 tot 20% lichter, zuiniger en dus beter voor het milieu. Zo helpen we onze automobielklanten om de uitstoot van personenwagens te beperken tot 95 gram CO2 per kilometer tegen 2020. Daarnaast is dit ook veiliger bij een autocrash.

Om dit staal te kunnen bekleden, moet er een zeer specifieke temperatuurcurve worden gevolgd, wat niet mogelijk was met de bestaande ovens. De gloednieuwe oven werd uitgerust met een “Quenching & Partitioning”-cyclus om het staal versneld op te warmen en af te koelen.

De nieuwe “Sidgal 3 Q&P Furnace” vormt het sluitstuk van deze investeringsketting.