Historische herziening van het Internationaal Stelsel van Eenheden

Het CGPM, de wereldwijde meetgemeenschap, beslist vrijdag 16 november over een nieuwe definitie van de kilogram, de ampère, de mol en de kelvin, wat vier basiseenheden van het SI zijn.

Trefwoorden: #ampère, #Bureau International de Poids et Mesures, #CGPM, #definitie, #Gert Rietveld, #Internationaal Stelsel van Eenheden, #kelvin, #kilogram, #meten, #Metrieke Stelsel, #metrologie, #mol, #Parijs, #SI

Lees verder

Nieuws

( Foto: VSL )

ENGINEERINGNET.BE - Het SI (Système International d'Unités) is de basis van wereldwijde afspraken voor consistente en betrouwbare metingen op aarde. Het SI verving in 1960 het Metrieke Stelsel, een erfgoed van de Franse Revolutie.

Van de zeven basiseenheden (de kilogram, de meter, de seconde, de ampère, de kelvin, de mol en de candela) van het SI worden alle andere eenheden afgeleid. Oorspronkelijk werd een aantal van de basiseenheden gedefinieerd aan de hand van fysieke prototypes, zoals voor de kilo en de meter.

“Het hebben van een fysiek object als basis van wereldwijde metingen legt ons beperkingen op als het gaat om meetnauwkeurigheid,” aldus Gert Rietveld, mede‐opsteller van de resolutie en werkzaam bij het Nederlandse meetbedrijf VSL.

Door voortschrijdende techniek en wetenschappelijke ontdekkingen wordt het mogelijk om steeds nauwkeuriger te meten, waardoor de definities binnen het SI regelmatig worden aangepast.

"Met de nu voorgestelde herdefinitie plaveien we het pad voor nauwkeuriger en betrouwbaardere metingen, ook voor technieken of toepassingen die we nu nog niet overzien," stelt Rietveld.

De nieuwe definities maken gebruik van ‘de wetten van de natuur om de wetten van het meten op te stellen’, waardoor metingen op atomaire en kwantumschaal worden verbonden met metingen op macroscopische schaal.

Alle eenheden worden dan bepaald door natuurconstanten. Een cruciaal voordeel is dat deze altijd en overal dezelfde waarde hebben en dat ze zeer nauwkeurig bekend zijn.

Aanname van de resolutie betekent dat geen enkele eenheid meer zal afhangen van een fysiek object, zoals het beroemde prototype van de kilogram, dat sinds 1889 zorgvuldig bewaard wordt in het Bureau International de Poids et Mesures te Parijs.

Als de resolutie wordt aangenomen, gaan de nieuwe definities in op de eerstvolgende wereld‐metrologiedag, 20 mei 2019.