Experimentele Food Pilot breidt aanzienlijk uit

De bestaande 1.800 m² fabrieksruimte van de Food Pilot van ILVO en Flanders’ FOOD in Melle wordt uitgebreid met 200 m² flexibele demoruimte voor een betere testcapaciteit en dienstverlening.

Trefwoorden: #agro, #demoruimte, #Flanders' FOOD, #Food Pilot, #ILVO, #testfaciliteiten, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Food Pilot )

ENGINEERINGNET.BE - Food Pilot werd 7 jaar geleden officieel geopend door ILVO en Flanders’ FOOD als pilootfabriek en analysecentrum voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie.

Bedrijven (groot en klein) kunnen er terecht voor advies en begeleiding op maat van hun innovatietraject, een breed scala aan labo-analyses en piloottesten op semi-industriële apparatuur.

In de loop der jaren steeg de hoeveelheid adviezen, begeleide tests en complexere innovatietrajecten enorm. Hierdoor was er nood aan extra ruimte voor het groeiende eigen toestellenpark, voor technologieaanbieders om nieuwigheden in demo voor te stellen en voor voedingsbedrijven om die nieuwe apparatuur op semi-industriële schaal uit te testen.

Lieve Herman (ILVO): “Door de opening van de nieuwe hal en de aankoop van de nieuwe toestellen zal de Food Pilot de komende jaren nog beter zijn rol kunnen spelen als living lab van de agrovoedingsindustrie.”

De Food Pilot beschikt reeds over een ruim gamma (+- 50 stuks) aan semi-industriële verwerkingstoestellen maar vult dit nu verder aan met drie emulgeertechnieken: een ‘high shear’ vacuüm mixer, een colloïd molen en een M4E emulgeertoestel. Daarmee zijn quasi alle bereidingstechnieken voor emulsies zoals sauzen, zuivel en vleesproducten voortaan beschikbaar in het gamma van de pilootfabriek.

Inge Arents (Flanders’ FOOD): “Voor Flanders' FOOD is het belangrijk om te blijven investeren in semi-industriële installaties, passend bij de nieuwste tendensen in productontwikkeling. De emulgeertoestellen zullen niet alleen nuttig zijn in het kader van de huidige uitdagingen, maar openen veel nieuwe mogelijkheden tot productinnovaties”