Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

Het ARBAHEAT consortium start deze maand het onderzoek naar de ombouw van één van de modernste kolencentrales ter wereld, die van ENGIE in Rotterdam, naar een biomassa gestookte centrale.

Trefwoorden: #Arbaflame, #biobased, #biomassa, #chemicaliën, #ECN, #ENGIE, #EU, #europees, #Havenbedrijf Rotterdam, #kolen, #kolencentrale, #pellets, #Sintef, #stoom, #Universiteit van Bergen, #Vrije Universiteit Brussel

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Het project is gericht op het integreren van een innovatieve biomassa voorbehandelingsinstallatie in de kolencentrale van ENGIE.

Deze installatie is ontwikkeld door het Noorse bedrijf Arbaflame. Het gaat stoombehandelde pellets produceren uit biomassa. Deze biomassa voldoet aan de strengste EU duurzaamheidscriteria.

Vergeleken met gewone biomassapellets stoten deze stoombehandelde pellets beter water af, hebben ze een hogere energiedichtheid en hebben ze bijna dezelfde verbrandingseigenschappen als kolen.

Hierdoor kunnen ze relatief gemakkelijk toegepast worden in een bestaande kolencentrale, wat de ombouwkosten van een kolencentrale naar een biomassagestookte centrale aanzienlijk verlaagt.

Delen van deze stoombehandelingstechnologie en de geproduceerde pellets zijn al eerder getest bij andere energiecentrales. Maar de beoogde kosteneffectieve volledige integratie van deze technologie in een bestaande moderne kolencentrale is nog niet op deze schaal beproefd.

"De ENGIE kolencentrale kan een belangrijke rol spelen in de Rotterdamse haven als flexibele aanvulling op zon- en windenergie, maar ook door de levering van duurzame warmte," zegt Jeroen Schaafsma, manager kolen bij ENGIE.

"Op dit moment is het echter technisch en financieel nog niet haalbaar om een kolencentrale om te bouwen naar 100% biomassa. Een succesvol project kan de opmaat zijn naar levering van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit en warmte aan de omgeving.”

De stoombehandeling technologie is ook geschikt voor bio-raffinage, zodat de centrale ook organische bijproducten, zoals bio-chemicaliën, kan gaan leveren.

Aan dit vier jaar durende proefproject nemen deel: ENGIE (NL), Arbaflame (NO), PNO Consultants (NL), ECN (NL), Sintef (NO), Vrije Universiteit Brussel (BE), Havenbedrijf Rotterdam (NL) en de Universiteit van Bergen (NO).

Er is ruim 19 miljoen euro aan EU subsidie beschikbaar gesteld.