Nieuwe therapie pakt meest kwaadaardige hersentumoren aan

UZ Brussel dient voor de eerste keer ter wereld immuuntherapie lokaal toe in de hersenen van patiënten voor de behandeling van recidiverend glioblastoom, een extreem agressieve hersenkanker.

Trefwoorden: #glioblastoom, #hersenen, #hersenkanker, #immuunsysteem, #immuuntherapie, #intracerebraal, #intraveneus, #Johnny Deurinck, #medicijnen, #neurochirurg, #recidief, #tumor, #UZ Brussel

Lees verder

research

( Foto: UZ Brussel )

ENGINEERINGNET.BE - Glioblastoom is een extreem agressieve hersenkanker, die jaarlijks in België bij ongeveer 500 mensen wordt vastgesteld.

Met de huidige behandeling, bestaande uit operatie, bestraling en chemotherapie, sterft gemiddeld genomen de helft van de patiënten binnen anderhalf jaar na de diagnose.

De klachten die deze hersentumor veroorzaakt, varieert van hoofdpijn, misselijkheid, braken, epileptische aanvallen tot verlammingsverschijnselen en gevoelsuitval, tot taal-, spraak- en zichtproblemen.

Tot nu toe heeft geen enkele behandeling de overleving van patiënten met recidiverend glioblastoom weten te verlengen. Maar het onderzoeksteam van het UZ Brussel heeft nu een nieuwe therapievorm ontwikkeld.

Hun immuuntherapie, die voor het eerst intracerebraal werd geïnjecteerd bij glioblastoompatiënten die in aanmerking kwamen voor heelkunde, verlengt mogelijk wel de overlevingskansen van een patiënt.

Het UZ Brussel breidt deze studie nu ook uit naar patiënten die niet meer geopereerd kunnen worden. Dit is het geval bij de meeste patiënten met recidiverend glioblastoom.

"De prognose voor deze patiënten verbeteren is een belangrijke drijfveer van ons onderzoek, want zodra er een recidief optreedt van de tumor bedraagt de gemiddelde overleving slechts zeven tot acht maanden meer,“ aldus prof. Johnny Duerinck, neurochirurg in UZ Brussel.

“Onze eerste studieresultaten tonen aan dat het mogelijk is deze medicijnen rechtstreeks met een hoge concentratie in de hersenen te injecteren, met gunstig gevolg bij sommige van de deelnemende patiënten."

Duerinck vervolgt: "Dankzij immuuntherapie activeren we het lichaamseigen immuunsysteem tegen de tumorcellen om die indringers te bestrijden en op te ruimen. De immuuntherapie wordt eenmalig intracerebraal toegediend en daarna om de twee weken intraveneus."

De behandeling wordt toegediend in het kader van een klinische studie die mee ondersteund wordt door Stichting tegen Kanker en het Willy Geptsfonds.