Jobverlies door faillissementen op laag niveau

Economie 5/11/2018 15:33:35

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat het aantal faillissementen in de maand oktober gedaald is met 1,2% (of 1.232 bedrijven) ten opzichte van een jaar geleden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Punch Powertrain meldt overlijden van hun CEO

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Topbenoemingen aan het hoofd van DAF Trucks

Sofie Baeten: ”Je werkt eigenlijk ‘altijd en nooit’” - artikel

Bezoek de 3de HR innov & tech Day - uitnodiging

Volt Europe opent een nieuw kantoor in Gentse Ghelamco Arena

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tot nog toe zijn er dit jaar in totaal 8.825 faillissementsuitspraken. Dat is een daling van 2% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gedurende de maand oktober gingen in totaal 1.232 bedrijven failliet. Dat is 1,2% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Eric de Clercq, sales manager bij Graydon: “Vergeleken met oktober vorig jaar is de afname van het aantal faillissementen het grootst in Vlaanderen (-3,3%), gevolgd door Wallonië (-2,9%). Brussel kent ook in oktober een stijging van het aantal faillissementen. In het Brusselse Gewest bedraagt de stijging momenteel 5,2%.”

In de eerste tien maanden van 2018 zijn er 15.711 jobs op de tocht komen te staan als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat zijn wel 12,3% minder jobs in vergelijking met vorig jaar. En bovendien ook het laagste aantal banen in de afgelopen tien jaar.

Zowel het Vlaamse als Waalse Gewest kennen een flinke daling in het aantal faillissementen, daarentegen noteert het Brusselse Gewest nog steeds een stijging van het aantal faillissementsuitspraken. De afgelopen tien maanden gingen er 2.609 bedrijven over de kop (een stijging met 21,2%).

Binnen het Vlaamse Gewest is over de afgelopen tien maanden van dit jaar sprake van 4.106 failliete ondernemingen (een daling met 8,3%). Wallonië kent momenteel het laagste faillissementscijfer sinds 2008. Hier gingen in totaal 2.077 bedrijven failliet (een daling van 11%).

De meeste Waalse en Vlaamse provincies kennen een daling van het aantal faillissementen. West-Vlaanderen vormt hierop een uitzondering. In deze provincie zijn er in de eerste tien maanden van 2018 55 faillissementen (+8,1%) meer uitgesproken dan een jaar geleden.

Op sectoraal niveau is er een stijging van het aantal faillissementen binnen de omvangrijke sector overige persoonlijke diensten (+17,1%) de bouwnijverheid (+4,2%) en de garagehouders (+16,2%). << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)


Infographic (© Graydon)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners