Low-level laserbehandeling voorkomt ernstige huidwonden na bestraling

UHasselt heeft een methode ontwikkeld op basis van infrarood laserlicht om wondheling te stimuleren bij patiënten die een bestralingsbehandeling krijgen tegen hoofd-hals- en borstkanker.

Trefwoorden: #bestraling, #Genk, #huidwonden, #infrarood, #Jessa Ziekenhuis, #Jolien Robijns, #kanker, #laserlicht, #Limburgs Oncologisch Centrum, #Low-level laserbehandeling, #patiënten, #radiodermitis, #UHasselt, #wondheling, #Ziekenhuis Oost-Limburg

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Kankerpatiënten die een bestralingsbehandeling ondergaan, lopen een groot risico op radiodermitis.

Dit is een ontsteking van de huid, gekenmerkt door rode uitslag en droge vervelling en in ernstige gevallen door open, vochtige wonden in de huidplooien of het volledige bestralingsgebied.

Radiodermitis kan zeer pijnlijk en belastend zijn voor de patiënt. Dr. Jolien Robijns (UHasselt) onderzocht in haar studie in het Jessa Ziekenhuis het effect van low-level lichttherapie voor de behandeling en preventie van acute radiodermitis bij kankerpatiënten.

Bij deze therapie wordt infrarood laserlicht gebruikt om wondheling te stimuleren, ontstekingen te onderdrukken en pijn te verminderen.

Aan dit onderzoek deden 120 patiënten met borstkanker en 34 patiënten met hoofd-hals kanker mee, die werden bestraald binnen het Limburgs Oncologisch Centrum (Jessa Ziekenhuis, Hasselt).

Robijns: “Beide groepen werden verdeeld in een behandelingsgroep en een controlegroep. De behandelingsgroep kreeg twee maal per week een laserbehandeling. Bij de controlegroep werd de laser niet aangeschakeld.”

De resultaten tonen duidelijk het effect van de low-level laserbehandeling. Terwijl 30% van de borstkankerpatiënten uit de controlegroep te maken kreeg met ernstige huidreacties, lag dit bij de behandelingsgroep op 7%.

De behandeling van hoofd-hals kankerpatiënten met low-level laser voorkomt ook pijn: 71% van de patiënten in de controlegroep kreeg ernstige huidreacties, terwijl dit op 30% lag in de behandelingsgroep.

“Wereldwijd zijn wij de eerste onderzoekers die deze resultaten aantonen in een grote en diverse patiëntenpopulatie”, zegt Robijns. “We gaan dit onderzoek nu verder uitbreiden in samenwerking met het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk.”

Robijns zal ook een belangrijke rol spelen in het nog op te richten lasercentrum binnen het Jessa Ziekenhuis. Dit centrum gaat patiënten behandelen en wetenschappelijk onderzoek verrichten in samenwerking met UHasselt.

Ook zal het alle expertise bundelen rond lasertherapie bundelen en fungeren als internationaal opleidingscentrum.