Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen”

Marc Lambotte, CEO van Agoria: "De maatregelen bij de start van de federale regering, zoals de indexsprong en de taxshift, hebben hun effect gehad. Nu is het tijd voor nieuwe maatregelen."

Trefwoorden: #Agoria, #column, #economische conjunctuur, #Marc Lambotte, #opinie, #sectorfederatie

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Lambotte: "We zitten in een goede conjunctuur. De omzet, de werkgelegenheid, de investeringen en ons marktaandeel doen het goed. Maar de eerste tekenen van ommekeer zijn zichtbaar"

Hij verwijst hierbij naar minder groei van omzet en jobs, het stijgend aantal vacatures, de dalende investeringsvooruitzichten, het afnemend concurrentievermogen, de internationale economische onzekerheid, de dalende rendabiliteit en de nog steeds hoge belastingen.

Het is het vierde opeenvolgende jaar dat de Belgische technologie-industrie groeit, dit jaar met 1,7% tot een absoluut record van 128 miljard euro. Uitschieters zijn IT-solutions (5,5% en metaalproducten (2,8%). De groei van de omzet vertraagt echter. Het ritme van de omzetgroei valt terug van 3,7% in 2017 naar 1,7% dit jaar en voor volgend jaar schat Agoria de groei nog op 1%.

Ook de jobcreatie blijft afkoelen. Tussen begin 2015 en eind 2020 zal de technologische industrie alles samen voor 17.388 extra banen hebben gezorgd. In 2017 kwamen er bij de Belgische technologiebedrijven netto 5.017 jobs bij. In 2018 zullen er netto 4.500 banen gecreëerd worden. Voor 2019 en 2020 zal de banengroei slechts 2.000 banen bedragen. Het aantal vacatures in de technologische industrie staat op recordhoogte.

Lambotte: "Vele bedrijven melden ons dat ze hun orders niet kunnen realiseren als gevolg van het acuut personeelstekort. In dat klimaat moet het vacatureprobleem absoluut aangepakt worden."

Het aandeel van de loonkost in verhouding tot de toegevoegde waarde bedraagt vandaag 76,3% en daalde met 0,4% in 2017. Vanaf 2018 zal dit aandeel terug beginnen toenemen. We verwachten daarom dat er vanaf 2019 terug (heel wat) minder jobs zullen worden gecreëerd.

Als oplossing brengt de technologiefederatie een aantal zaken naar voor: een daling van de RSZ- bijdragen van 25 naar 20%, veel meer mensen aan het werk, een flexibelere loonvorming, een daling van de vennootschapsbelasting van 25% naar 20% voor alle bedrijven en een hervorming van de index.


(bron en foto: Agoria)