Europees consortium krijgt 10 miljoen euro voor bouw quantumklokken

Onderzoek & Wetenschap 31/10/2018 10:28:08

IqClock gaat innovatieve quantumklokken bouwen die ongekend precies zijn en klein genoeg om gemakkelijk te vervoeren, op basis van de nieuwste ontwikkelingen in de quantummechanica.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Europees consortium krijgt 10 miljoen euro voor bouw quantumklokken

Antwerpse wetenschapper schopt het tot tabel van Mendeljev

Ampyx Power en NLR bundelen krachten voor alternatieve windenergie

Annemie Bogaerts ontvangt prestigieuze ERC Synergy grant

QuTech presenteert roadmap voor quantum-internet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In sommige laboratoria staan al ultra-nauwkeurige klokken, ofwel optische atoomklokken. Als deze gedurende de hele levensduur van het heelal zouden lopen, zouden ze maar een seconde verkeerd aangeven. Ze zijn echter extreem moeilijk om te maken, enorm groot, zwaar en niet zo stevig.

Vandaar dat de natuurkundigen Florian Schreck van de Universiteit van Amsterdam en Yeshpal Singh van de University of Birmingham ernaar streven om tijdmeting te verbeteren.

‘De huidige optische klokken gebruiken trillingen van atomen om een heel nauwkeurige frequentie vast te leggen waarmee de klok tikt,' vertelt Schreck. ‘Die frequentie wordt overgebracht op een optische laser - vandaar de naam optische klok.'

'De fijnafstemming van de laserfrequentie op die van de atomen is niet eenvoudig, maar dit kan ook door de trillende atomen zelf de laserstraal te laten vormen. Deze constructie staat bekend als de superradiante laser.'

'Het tweeledige gebruik van dezelfde atomen moet het veel makkelijker maken om optische atoomklokken te bouwen, aangezien de atomen licht produceren dat niet alleen heel stabiel is, maar ook automatisch de juiste frequentie heeft,’ aldus Schreck.

De belangrijkste bouwsteen voor een superradiante klok – een continue bron van ultrakoude strontiumatomen, slechts een paar miljoensten van een graad boven het absolute nulpunt – werd recent door Schreck en zijn team geproduceerd.

Rond dezelfde tijd kwam Singh met het initiatief om optische atoomklokken voor het bedrijfsleven te bouwen en zo het tweede nadeel (de grootte en kwetsbaarheid van de bestaande klokken) te verhelpen.

Schreck en Singh werken nu samen met andere partners, zoals British Telecom en NKT Photonics, in het iqClock-consortium aan kleine en vervoerbare optische klokken.

Deze zijn bijvoorbeeld te gebruiken in telecommunicatie, navigatiesystemen, telescopen en satellieten, en bij het detecteren van zwaartekrachtgolven of bij geologische metingen. << (Lydia Heida) (foto: IqClock)

Bij de foto:
Een schematische weergave van de optische klok die door het iqClock-consortium ontwikkeld zal worden. De blauwe pijl geef een continue invoer van strontium-atomen aan; de uitvoer (rode pijl) is een laserstraal met een enorm nauwkeurige frequentie, die gebruikt kan worden om een optische klok aan te sturen.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Economische impact studie voor realisatie Einstein Telescope

Uit deze studie blijkt dat de eenmalige investering voor deze telescoop een forse impuls geeft aan de regionale economie en onder meer 500 banen creëert voor wetenschappers en technici.

ESA en Verhaert brengen ondernemers dichter bij ruimtetechnologie

Onder de naam ESA Space Solutions Belgium bundelen techbedrijven hun activiteiten voor technologietransfer en business incubatie om het Belgische ruimtevaart-ecosysteem te ondersteunen.

EU stelt 178 miljoen euro beschikbaar voor beveiligde parkeerplaatsen

Er is nu een groot tekort aan veilige parkeerplaatsen, wat een risico vormt voor de verkeersveiligheid en de kansen op diefstal van ladingen sterk vergroot.

ArcelorMittal Gent investeert 65 miljoen euro in ultramoderne oven

Gisteren werd een ultramoderne oven in de dompelverzinkingslijn Sidgal 3 van ArcelorMittal Gent officieel ingehuldigd. De nieuwe oven is goed voor een investerings­bedrag van 65 miljoen euro.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners