Nieuwe detectiemethode voor misbruik gentherapie in sport

TU Delft heeft een nieuw eiwit ontwikkeld dat gendoping-DNA in bloed opspoort en daar een soort streepjescode aan toevoegt, wat specifiek is voor de atleet en zo genetische privacy waarborgt.

Trefwoorden: #atleten, #CRISPR-Cas, #cyber security, #DNA, #doping, #dxCas9-eiwit, #eiwit, #genen, #gentherapie, #iGEM, #Lisa Büller, #nanopores, #streepjescode, #studenten, #synthetische biologie, #test, #TU Delft, #virusdetectie

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Het eiwit dat de Delftse studenten hiervoor hebben gemaakt is een fusie van twee bestaande eiwitten.

“Eén van de eiwitten maakt deel uit van de CRISPR-Cas-familie: een familie van eiwitten die kunnen knippen en plakken met DNA. Dit zogenaamde dxCas9-eiwit programmeren wij zo dat het op zoek gaat naar gendoping-DNA," aldus Lisa Büller, manager van het Delftse team.

"Het andere eiwit voegt de streepjescode toe, waarna het afleesbaar is met zogenaamde nanopores. Dat zijn hele kleine gaatjes waar DNA doorheen getrokken kan worden. Dit levert een elektrisch signaal op dat specifiek is voor het doping-DNA en op een computerscherm is af te lezen.”

Deze methode draagt de naam ADOPE, ofwel Advanced Detection of Performance Enhancement. Het studententeam presenteerde hun idee afgelopen week in Boston tijdens de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd.

Zij wonnen hiermee de prijs voor de beste nieuwe toepassing en het beste product ontwerp. Voor deze prijzen hebben de studenten met diverse experts wereldwijd gesproken en hun feedback geïntegreerd in het ontwerp.

Zo hebben ze een gendoping expert discussie in Schotland georganiseerd, bio-ethiek workshops in China en treindebatten over synthetische biologie door heel Nederland. Ook bedachten de studenten een Virtual Reality laboratorium voor beter veiligheidsonderwijs op laboratoria.

De testmethode die het Delftse team heeft ontwikkeld is snel, goedkoop en nauwkeurig in het detecteren van gendoping in het bloed van atleten. De methode houdt bovendien rekening met de genetische privacy van atleten, omdat het niet valt te hacken.

“Onze software is cyber security experts te slim af. Het algoritme leert van elk stukje gendoping-DNA dat het tegenkomt. Zo kan het op nieuwe ontwikkelingen inspelen, wat de test aantrekkelijk maakt voor anti-doping autoriteiten,” aldus Büller.

De studenten hebben er vertrouwen in dat hun idee verder wordt ontwikkeld. De beoogde test kan ook grote invloed hebben op het gebied van virusdetectie, opsporing van genetische afwijkingen en voedselveiligheid.


Video: