Annemie Bogaerts ontvangt prestigieuze ERC Synergy grant

Onderzoek & Wetenschap 25/10/2018 14:52:33

Annemie Bogaerts van de UAntwerpen krijgt samen met haar Europese collega's een ERC Synergy Grant, waarmee zijn onderzoek naar de ‘elektrificatie van chemische processen’ gaan uitvoeren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Europees consortium krijgt 10 miljoen euro voor bouw quantumklokken

Antwerpse wetenschapper schopt het tot tabel van Mendeljev

Ampyx Power en NLR bundelen krachten voor alternatieve windenergie

Annemie Bogaerts ontvangt prestigieuze ERC Synergy grant

QuTech presenteert roadmap voor quantum-internet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

(6/11) Verschillende computeropslagmedia hebben beveiligingsprobleem

(5/11) Covestro investeert 300 miljoen euro in Antwerpse haven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Annemie Bogaerts, professor op het Departement Chemie van de Faculteit Wetenschappen (UAntwerpen) en haar collega’s Gabriele Centi (Messina, Italië), Evgeny Rebrov (Warwick, VK) en Volker Hessel (Eindhoven, Nederland) gaan er van uit dat plasma een cruciale rol zal gaan spelen in de aanpak van de klimaatverandering.

Bogaerts: “We gaan met behulp van plasma methaan, CO2 en stikstof op een duurzame manier omzetten naar hernieuwbare brandstoffen en nieuwe chemische componenten.”

De vier topwetenschappers krijgen nu van Europa elk 2,5 miljoen euro om de volgende zes jaar fundamenteel onderzoek uit te voeren naar de ‘elektrificatie van chemische processen’.

Bogaerts: “De omzetting van stikstof, methaan en CO2 behoren tot de belangrijkste chemische processen, die klassiek heel veel energie vergen. Zo is stikstof de basis van ammoniaksynthese, het bekende Haber-Bosch-proces. Dat proces maakt het mogelijk om op industriële schaal kunstmeststof te produceren, wat dan weer van levensbelang voor de voedselproductie op aarde is. Maar ammoniaksynthese is erg energie-intensief en dus niet goed voor het milieu.”

“Ook CO2, de grote boosdoener van de klimaatopwarming, willen we omzetten naar hernieuwbare brandstoffen of chemische grondstoffen. Dit volgt het concept van cradle to cradle, waarbij afvalstoffen duurzaam worden omgezet in nieuwe grondstoffen. Maar de omzetting van deze stabiele molecule vergt klassiek ook veel energie.”

Om de klimaatverandering binnen te perken te houden, is er onder meer nood aan duurzame chemie. “Plasma is de vierde aggregatietoestand en erg energie-efficiënt”, aldus Bogaerts, die aan het hoofd staat van de onderzoeksgroep PLASMANT.

In het kader van hun ERC Synergy grant zullen de vier wetenschappers zes jaar lang onderzoek voeren naar plasmakatalyse.

De onderzoekers willen katalysatoren ontwikkelen, speciaal afgestemd op het plasma, die die ‘transformational chemistry’ mogelijk moeten maken. Het gaat in de eerste plaats om fundamenteel onderzoek, maar de bedoeling is om er ook bedrijven bij betrekken.

In de toekomst behoren toepassingen in de chemische sector, de energie- en de landbouwsector zeker tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van kleine plasmareactoren, die het boeren in Afrika mogelijk zal maken om op kleine schaal en op een duurzame manier met zonne-energie zelf meststoffen te produceren. << (Guy Leysen) (foto: UAntwerpen)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

De competitie, een organisatie van de Europese Commissie, kreeg als thema 'RE: THINK LOCAL' en beloond projecten die sociale innovaties en ideeën voor ondernemerschap stimuleren.

Hello motion: veilig beweging bewaken in machines - techniek

De nieuwe veiligheidscontrollers van Wieland Electric bieden maximale prestaties met de kleinste afmetingen en zijn eenvoudig te configureren in plaats van te programmeren.

DEME neemt krachtige en milieuvriendelijke snijkopzuiger in gebruik

Dit weekend werd snijkopzuiger ‘Spartacus’, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, te water gelaten op de scheepswerf van Royal IHC in het Nederlandse Krimpen aan den IJssel.

Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

De Volvo Car Group heeft, voor de ontwikkeling van de Polestar 1, crashtests uitgevoerd waarbij de sterkte van een koetswerk bestaande uit koolstof­vezel versterkt polymeer geëvalueerd werd.

Economische impact studie voor realisatie Einstein Telescope

Uit deze studie blijkt dat de eenmalige investering voor deze telescoop een forse impuls geeft aan de regionale economie en onder meer 500 banen creëert voor wetenschappers en technici.

ESA en Verhaert brengen ondernemers dichter bij ruimtetechnologie

Onder de naam ESA Space Solutions Belgium bundelen techbedrijven hun activiteiten voor technologietransfer en business incubatie om het Belgische ruimtevaart-ecosysteem te ondersteunen.

EU stelt 178 miljoen euro beschikbaar voor beveiligde parkeerplaatsen

Er is nu een groot tekort aan veilige parkeerplaatsen, wat een risico vormt voor de verkeersveiligheid en de kansen op diefstal van ladingen sterk vergroot.

ArcelorMittal Gent investeert 65 miljoen euro in ultramoderne oven

Gisteren werd een ultramoderne oven in de dompelverzinkingslijn Sidgal 3 van ArcelorMittal Gent officieel ingehuldigd. De nieuwe oven is goed voor een investerings­bedrag van 65 miljoen euro.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners