Productie eerste warmtebatterij met speciaal hitte vasthoudend beton

Betonbedrijf Mebin heeft een eerste warmtebatterij gefabriceerd, die bestaat uit stalen buizen en beton die speciaal geschikt zijjn voor het vasthouden van hitte.

Trefwoorden: #beton, #brandstof, #CO2-uitstoot, #Enel, #EnergyNest, #Europoort, #Heatcrete, #HeidelbergCement, #industrie, #Mebin, #Noors, #opslag, #Rotterdam, #stalen pijpen, #warmte, #warmtebatterij

Lees verder

Techniek

( Foto: HeidelbergCement - Steffen Fuchs )

ENGINEERINGNET.BE - Het Noorse cleantech bedrijf EnergyNest is de ontwerper van deze nieuwe innovatieve batterij om warmte op te slaan.

Hitte uit industriële processen kan met deze nieuwe batterij worden opgeslagen, om op een later moment in te zetten wanneer er weer warmte nodig is bij een fabriek of bedrijf.

Volgens EnergyNest kan bij grootschalige industriële integratie zo jaarlijks 14 miljoen liter brandstof worden bespaard, wat leidt tot een reductie van de CO2-uitstoot met 45.000 ton. De kosten voor de batterij zijn door deze besparing op brandstof binnen drie jaar terug te verdienen.

EnergyNest onthulde onlangs in Europoort (Nederland) een eerste warmtebatterij op de site van partner Mebin. De warmtebatterij is gebouwd met gerecyclede stalen pijpen, die lokaal beschikbaar waren.

Het beton, 'Heatcrete' geheten, is speciaal voor deze batterij ontwikkeld om zoveel mogelijk hitte uit industriële processen vast te houden. Hiervoor werd samengewerkt met de Duitse betonreus HeidelbergCement, waar Mebin onderdeel van uitmaakt.

Eind dit jaar gaan twee warmtebatterijen worden gemaakt, die bestemd zijn voor commerciële projecten. Het cleantech bedrijf heeft Rotterdam als productielocatie uitgekozen, om van daaruit warmtebatterijen te exporteren, die per stuk precies in een container passen.

Energieleverancier Enel gaat de nieuwe warmtebatterij testen in een van hun energiecentrales, om te zien of de nieuwe technologie is te integreren in deze al bestaande systemen. De testen onderzoeken welke impact dit heeft en welke voordelen integratie kan bieden, bijvoorbeeld ten aanzien van het flexibeler kunnen aanbieden van warmte.

Enel gaat ook onderzoeken welke mogelijke toepassingen er zijn voor de warmtebatterij binnen hun wereldwijde portfolio. De multinational, die in Italië haar hoofdvestiging heeft, selecteerde ook andere innovatieve bedrijven die systemen voor warmteopslag aanbieden, voor dit soort testen en onderzoek.