Productie eerste warmtebatterij met speciaal hitte vasthoudend beton

Bedrijfsnieuws 25/10/2018 13:36:01

Betonbedrijf Mebin heeft een eerste warmtebatterij gefabriceerd, die bestaat uit stalen buizen en beton die speciaal geschikt zijjn voor het vasthouden van hitte.

Lees hieronder verder   
Verwant

Zonlicht energiebron voor omzetting CO2 naar methaan

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Safety Engineer Program

Pilz Zonhoven

van 7/05/2019 tot 4/06/2019

Machinery safety awareness training

Pilz Zonhoven

dinsdag 7 mei 2019

Workshops over de IO-Link technologie

Rodebol Events, Communicatiecampus - Gent

dinsdag 7 mei 2019

GDPR en direct marketing

Europahotel - Gent

dinsdag 7 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(24/4) DAF investeert 200 miljoen euro in Westerlo

(24/4) Cobotica: nieuwe trend op arbeidsmarkt

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Noorse cleantech bedrijf EnergyNest is de ontwerper van deze nieuwe innovatieve batterij om warmte op te slaan.

Hitte uit industriële processen kan met deze nieuwe batterij worden opgeslagen, om op een later moment in te zetten wanneer er weer warmte nodig is bij een fabriek of bedrijf.

Volgens EnergyNest kan bij grootschalige industriële integratie zo jaarlijks 14 miljoen liter brandstof worden bespaard, wat leidt tot een reductie van de CO2-uitstoot met 45.000 ton. De kosten voor de batterij zijn door deze besparing op brandstof binnen drie jaar terug te verdienen.

EnergyNest onthulde onlangs in Europoort (Nederland) een eerste warmtebatterij op de site van partner Mebin. De warmtebatterij is gebouwd met gerecyclede stalen pijpen, die lokaal beschikbaar waren.

Het beton, 'Heatcrete' geheten, is speciaal voor deze batterij ontwikkeld om zoveel mogelijk hitte uit industriële processen vast te houden. Hiervoor werd samengewerkt met de Duitse betonreus HeidelbergCement, waar Mebin onderdeel van uitmaakt.

Eind dit jaar gaan twee warmtebatterijen worden gemaakt, die bestemd zijn voor commerciële projecten. Het cleantech bedrijf heeft Rotterdam als productielocatie uitgekozen, om van daaruit warmtebatterijen te exporteren, die per stuk precies in een container passen.

Energieleverancier Enel gaat de nieuwe warmtebatterij testen in een van hun energiecentrales, om te zien of de nieuwe technologie is te integreren in deze al bestaande systemen. De testen onderzoeken welke impact dit heeft en welke voordelen integratie kan bieden, bijvoorbeeld ten aanzien van het flexibeler kunnen aanbieden van warmte.

Enel gaat ook onderzoeken welke mogelijke toepassingen er zijn voor de warmtebatterij binnen hun wereldwijde portfolio. De multinational, die in Italië haar hoofdvestiging heeft, selecteerde ook andere innovatieve bedrijven die systemen voor warmteopslag aanbieden, voor dit soort testen en onderzoek. << (Lydia Heida) (foto: HeidelbergCement - Steffen Fuchs)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rittal pakt uit met gloednieuwe kastsystemen AX en KX - techniek

Rittal toonde op Hannover Messe haar nieuwe compacte en kleine behuizingen AX en KX. Beide innovaties bieden een eenvoudigere en snellere montage en een hogere flexibiliteit en zekerheid.

Astronomen ontdekken ‘oermolecuul’

Heliumhydride is het eerste molecuul dat zich vormde toen 13 miljard jaar geleden het heelal voldoende was afgekoeld om lichte atomen zoals waterstof en helium te laten ontstaan.

De toekomst is aan duurzame koolstofarme energieproductie

In Antwerp Expo wordt op 4 juni het Energie Platform Vlaanderen georganiseerd. Hier kunnen stakeholders elkaar ontmoeten en komen verschillende voorname bestuurders aan het woord.

Biocartis gaat wereldwijd samenwerken met Covance

Biocartis Group meldt het afsluiten van een wereldwijde strategische commer­cialisatie­overeen­komst met Covance, de afdeling van LabCorp actief is op gebied van ontwikkeling van geneesmiddelen.

Drones uitschakelen: korte reactietijd maakt verschil - artikel

36 uren chaos op de luchthaven van Gatwick. Zo’n 140.000 passagiers strandden er eind december nadat een drone in de buurt van de startbaan gezien was. Duizend vluchten geannuleerd.

Autonome robot monitort gewassen op proefvelden

De Robotti is een autonoom platform met camera's om zo het monitoren van gewassen te combineren met bewerkingen, zoals zaaibedbereiding, schoffelen en bemesten.

Punch Powertrain meldt overlijden van hun CEO

Cor van Otterloo, CEO van Punch Powertrain is overleden na een korte ziekteperiode. Hij stond in het bedrijf bekend als een warm mens en een geboren leider.

Elektromotor voorzien van metaal 3D-geprinte koelschil

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe elektromotor van Electric Superbike Twente op ideale temperatuur opereert, wordt deze voorzien van een metaal 3D-geprinte koelschil, geproduceerd door K3D.

Partners