Productie eerste warmtebatterij met speciaal hitte vasthoudend beton

Bedrijfsnieuws 25/10/2018 13:36:01

Betonbedrijf Mebin heeft een eerste warmtebatterij gefabriceerd, die bestaat uit stalen buizen en beton die speciaal geschikt zijjn voor het vasthouden van hitte.

Lees hieronder verder   
Verwant

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

Installatie kabels voor NASR olieveld in Abu Dhabi voltooid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Noorse cleantech bedrijf EnergyNest is de ontwerper van deze nieuwe innovatieve batterij om warmte op te slaan.

Hitte uit industriële processen kan met deze nieuwe batterij worden opgeslagen, om op een later moment in te zetten wanneer er weer warmte nodig is bij een fabriek of bedrijf.

Volgens EnergyNest kan bij grootschalige industriële integratie zo jaarlijks 14 miljoen liter brandstof worden bespaard, wat leidt tot een reductie van de CO2-uitstoot met 45.000 ton. De kosten voor de batterij zijn door deze besparing op brandstof binnen drie jaar terug te verdienen.

EnergyNest onthulde onlangs in Europoort (Nederland) een eerste warmtebatterij op de site van partner Mebin. De warmtebatterij is gebouwd met gerecyclede stalen pijpen, die lokaal beschikbaar waren.

Het beton, 'Heatcrete' geheten, is speciaal voor deze batterij ontwikkeld om zoveel mogelijk hitte uit industriële processen vast te houden. Hiervoor werd samengewerkt met de Duitse betonreus HeidelbergCement, waar Mebin onderdeel van uitmaakt.

Eind dit jaar gaan twee warmtebatterijen worden gemaakt, die bestemd zijn voor commerciële projecten. Het cleantech bedrijf heeft Rotterdam als productielocatie uitgekozen, om van daaruit warmtebatterijen te exporteren, die per stuk precies in een container passen.

Energieleverancier Enel gaat de nieuwe warmtebatterij testen in een van hun energiecentrales, om te zien of de nieuwe technologie is te integreren in deze al bestaande systemen. De testen onderzoeken welke impact dit heeft en welke voordelen integratie kan bieden, bijvoorbeeld ten aanzien van het flexibeler kunnen aanbieden van warmte.

Enel gaat ook onderzoeken welke mogelijke toepassingen er zijn voor de warmtebatterij binnen hun wereldwijde portfolio. De multinational, die in Italië haar hoofdvestiging heeft, selecteerde ook andere innovatieve bedrijven die systemen voor warmteopslag aanbieden, voor dit soort testen en onderzoek. << (Lydia Heida) (foto: HeidelbergCement - Steffen Fuchs)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners