Productie eerste warmtebatterij met speciaal hitte vasthoudend beton

Bedrijfsnieuws 25/10/2018 13:36:01

Betonbedrijf Mebin heeft een eerste warmtebatterij gefabriceerd, die bestaat uit stalen buizen en beton die speciaal geschikt zijjn voor het vasthouden van hitte.

Lees hieronder verder   
Verwant

VEB gaat nadruk leggen op klimaatdoelstellingen

De toekomst aan de supercondensator? - artikel

Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

Elia haalt 500 miljoen euro op via obligatielening

Studiedag “Groen gas en WKK” - uitnodiging

IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Noorse cleantech bedrijf EnergyNest is de ontwerper van deze nieuwe innovatieve batterij om warmte op te slaan.

Hitte uit industriële processen kan met deze nieuwe batterij worden opgeslagen, om op een later moment in te zetten wanneer er weer warmte nodig is bij een fabriek of bedrijf.

Volgens EnergyNest kan bij grootschalige industriële integratie zo jaarlijks 14 miljoen liter brandstof worden bespaard, wat leidt tot een reductie van de CO2-uitstoot met 45.000 ton. De kosten voor de batterij zijn door deze besparing op brandstof binnen drie jaar terug te verdienen.

EnergyNest onthulde onlangs in Europoort (Nederland) een eerste warmtebatterij op de site van partner Mebin. De warmtebatterij is gebouwd met gerecyclede stalen pijpen, die lokaal beschikbaar waren.

Het beton, 'Heatcrete' geheten, is speciaal voor deze batterij ontwikkeld om zoveel mogelijk hitte uit industriële processen vast te houden. Hiervoor werd samengewerkt met de Duitse betonreus HeidelbergCement, waar Mebin onderdeel van uitmaakt.

Eind dit jaar gaan twee warmtebatterijen worden gemaakt, die bestemd zijn voor commerciële projecten. Het cleantech bedrijf heeft Rotterdam als productielocatie uitgekozen, om van daaruit warmtebatterijen te exporteren, die per stuk precies in een container passen.

Energieleverancier Enel gaat de nieuwe warmtebatterij testen in een van hun energiecentrales, om te zien of de nieuwe technologie is te integreren in deze al bestaande systemen. De testen onderzoeken welke impact dit heeft en welke voordelen integratie kan bieden, bijvoorbeeld ten aanzien van het flexibeler kunnen aanbieden van warmte.

Enel gaat ook onderzoeken welke mogelijke toepassingen er zijn voor de warmtebatterij binnen hun wereldwijde portfolio. De multinational, die in Italië haar hoofdvestiging heeft, selecteerde ook andere innovatieve bedrijven die systemen voor warmteopslag aanbieden, voor dit soort testen en onderzoek. << (Lydia Heida) (foto: HeidelbergCement - Steffen Fuchs)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners