Wereldprimeur: b-token recycleert afgedankte visnetten tot jetons

b-token gebruikt oude visnetten, die anders maar al te vaak op de bodem van onze zeeën en oceanen belanden, als basismateriaal voor de productie van duurzame en ecologische jetons.

Trefwoorden: #b-token, #Ecoduikers, #hergebruik, #jeton, #oceaansoep, #ocean token, #recyclage, #recycleren, #visnetten

Lees verder

Techniek

( Foto: b-token )

ENGINEERINGNET.BE - Momenteel wordt de meerderheid van de jetons vervaardigd uit plastic. Na hout en zelfs aardappelschillen als basisgrondstoffen, komt b-token nu met de Ocean Token, een jeton die één van de grootste oceaanvervuilers een tweede leven geeft.

Naar schatting ligt er wereldwijd zo’n 640.000 ton aan oude en verloren visnetten op de bodem van onze zeeën en oceanen. Dit is goed voor maar liefst 10% van de totale plastic soep.

Het Deense bedrijf Plastix Global ontwikkelde inzamelpunten in Scandinavische havens. Hier kunnen vissers hun gebruikte visnetten inleveren. De ingezamelde visnetten worden vervolgens gerecycleerd tot ruwe plastic korrels, die op hun beurt gebruikt worden als grondstof voor de nieuwe jetons.

Het is hierbij belangrijk dat de netten worden ingezameld vooraleer deze in het water terechtkomen. Visnetten die te lang in contact zijn geweest met zeewater worden immers te zeer aangetast door het zout en zijn al snel niet meer recycleerbaar tot basisgrondstof.

Tot op heden is er in België nog geen initiatief zoals dat in Denemarken, waarbij vissers hun versleten visnetten gratis kunnen inleveren bij inzamelpunten in de havens. Toch blijft België niet bij de pakken zitten. De vzw Ecoduikers gaat zich engageren om verloren visnetten uit de Noordzee te halen.

Dit mooie initiatief wil b-token ondersteunen door 10% van de opbrengst van de Ocean Token aan hen te schenken.


Op de foto: Nathalie Breugelmans, CEO van b-token (links) en Roel Van Bouwel van vzw Ecoduikers.