IRE gaat voor ASML’s Lighthouse Mo-99 productietechnologie

Economie 23/10/2018 10:45:23

Het IRE investeert meer dan 100 miljoen euro in twee productielijnen om met ASML’s elektronen­versneller­technologie molybdeen-99 (Mo-99) isotopen aan te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Efficiëntere ontwikkeling medicijnen met minder dierproeven

Biocartis gaat wereldwijd samenwerken met Covance

Nieuwe methode om sneller opgelopen stralingsdosis te bepalen

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het molybdeen-99 isotoop, waarvan technetium-99 het meest gebruikte radio-element is in de nucleaire geneeskunde ter wereld, wordt door ziekenhuizen gebruikt om tumoren op te sporen.

Molybdeen-99 wordt vandaag vooral geoogst in een paar oude kernreactoren. Denk: BR2 in Mol. De productie levert niet alleen kernafval maar is vooral ‘onzeker’ wat al eens kan leiden tot wereldwijde tekorten.

ASML kwam op zijn nieuwe proces uit toen het vrije-elektronenlasers ging gebruiken voor zijn nieuwste generatie machines die computerchips maken. De nieuwe aanpak zou in het medische gebeuren alvast geen (heel veel minder) kernafval veroorzaken, wat de behandelings- en opslagkosten naderhand beduidend verlaagt.

Via een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst brengt ASML niet alleen intellectuele eigendom in maar stelt het ook gedurende meerdere jaren experten ter beschikking om zijn Lighthouse-technologie verder te ontwikkelen bij IRE uit Fleurus.

Van de Belgische overheid krijgt Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) tot 52 miljoen euro om de vinding op punt te stellen. De subsidie, die begin september al werd toegekend door de Raad van Ministers, komt er via het Nationaal Investeringsplan.

Deze design- en testfase loopt tot 2020. Het is IRE’s bedoeling om het traditionele splitsingsproces van sterk verrijkte uranium-235 targets op te geven.

Erich Kollegger, General Manager van IRE: “We plannen de installatie in de loop van 2020 te bouwen op onze site in Fleurus en verwachten in 2024 de productie van Mo-99 te beginnen.”

ASML was al langer op zoek naar een manier om zijn vinding in medische isotopen (die niet echt past binnen zijn halfgeleiderstrategie) een goede thuis te bezorgen waar het ten nutte gemaakt kon worden.

Het Nederlandse ministerie van economische zaken bezorgde ASML’s LightHouse-technologie in 2016 zichtbaarheid door het tot Nationaal Icoon uit te roepen. << (Luc De Smet) (foto: ASML)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners