IRE gaat voor ASML’s Lighthouse Mo-99 productietechnologie

Economie 23/10/2018 10:45:23

Het IRE investeert meer dan 100 miljoen euro in twee productielijnen om met ASML’s elektronen­versneller­technologie molybdeen-99 (Mo-99) isotopen aan te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Univercells introduceert baanbrekend vaccin-productieplatform

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

Onderzoekers meten elasticiteit van slagader met 3D-echografie

Thierry VandenDriessche wint Roger van Geen-prijs 2018

Novosanis verkocht aan Orasure Technologies

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het molybdeen-99 isotoop, waarvan technetium-99 het meest gebruikte radio-element is in de nucleaire geneeskunde ter wereld, wordt door ziekenhuizen gebruikt om tumoren op te sporen.

Molybdeen-99 wordt vandaag vooral geoogst in een paar oude kernreactoren. Denk: BR2 in Mol. De productie levert niet alleen kernafval maar is vooral ‘onzeker’ wat al eens kan leiden tot wereldwijde tekorten.

ASML kwam op zijn nieuwe proces uit toen het vrije-elektronenlasers ging gebruiken voor zijn nieuwste generatie machines die computerchips maken. De nieuwe aanpak zou in het medische gebeuren alvast geen (heel veel minder) kernafval veroorzaken, wat de behandelings- en opslagkosten naderhand beduidend verlaagt.

Via een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst brengt ASML niet alleen intellectuele eigendom in maar stelt het ook gedurende meerdere jaren experten ter beschikking om zijn Lighthouse-technologie verder te ontwikkelen bij IRE uit Fleurus.

Van de Belgische overheid krijgt Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) tot 52 miljoen euro om de vinding op punt te stellen. De subsidie, die begin september al werd toegekend door de Raad van Ministers, komt er via het Nationaal Investeringsplan.

Deze design- en testfase loopt tot 2020. Het is IRE’s bedoeling om het traditionele splitsingsproces van sterk verrijkte uranium-235 targets op te geven.

Erich Kollegger, General Manager van IRE: “We plannen de installatie in de loop van 2020 te bouwen op onze site in Fleurus en verwachten in 2024 de productie van Mo-99 te beginnen.”

ASML was al langer op zoek naar een manier om zijn vinding in medische isotopen (die niet echt past binnen zijn halfgeleiderstrategie) een goede thuis te bezorgen waar het ten nutte gemaakt kon worden.

Het Nederlandse ministerie van economische zaken bezorgde ASML’s LightHouse-technologie in 2016 zichtbaarheid door het tot Nationaal Icoon uit te roepen. << (Luc De Smet) (foto: ASML)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners