IRE gaat voor ASML’s Lighthouse Mo-99 productietechnologie

Economie 23/10/2018 10:45:23

Het IRE investeert meer dan 100 miljoen euro in twee productielijnen om met ASML’s elektronen­versneller­technologie molybdeen-99 (Mo-99) isotopen aan te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe technologie zorgt voor natuurlijk gebruik armprothese

Gimv investeert in het Belgische biotechbedrijf

Nieuwe nano-immuuntherapie na orgaantransplantatie

Nieuwe therapie pakt meest kwaadaardige hersentumoren aan

Low-level laserbehandeling voorkomt ernstige huidwonden na bestraling

Nieuwe detectiemethode voor misbruik gentherapie in sport

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het molybdeen-99 isotoop, waarvan technetium-99 het meest gebruikte radio-element is in de nucleaire geneeskunde ter wereld, wordt door ziekenhuizen gebruikt om tumoren op te sporen.

Molybdeen-99 wordt vandaag vooral geoogst in een paar oude kernreactoren. Denk: BR2 in Mol. De productie levert niet alleen kernafval maar is vooral ‘onzeker’ wat al eens kan leiden tot wereldwijde tekorten.

ASML kwam op zijn nieuwe proces uit toen het vrije-elektronenlasers ging gebruiken voor zijn nieuwste generatie machines die computerchips maken. De nieuwe aanpak zou in het medische gebeuren alvast geen (heel veel minder) kernafval veroorzaken, wat de behandelings- en opslagkosten naderhand beduidend verlaagt.

Via een gezamenlijke ontwikkelingsovereenkomst brengt ASML niet alleen intellectuele eigendom in maar stelt het ook gedurende meerdere jaren experten ter beschikking om zijn Lighthouse-technologie verder te ontwikkelen bij IRE uit Fleurus.

Van de Belgische overheid krijgt Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) tot 52 miljoen euro om de vinding op punt te stellen. De subsidie, die begin september al werd toegekend door de Raad van Ministers, komt er via het Nationaal Investeringsplan.

Deze design- en testfase loopt tot 2020. Het is IRE’s bedoeling om het traditionele splitsingsproces van sterk verrijkte uranium-235 targets op te geven.

Erich Kollegger, General Manager van IRE: “We plannen de installatie in de loop van 2020 te bouwen op onze site in Fleurus en verwachten in 2024 de productie van Mo-99 te beginnen.”

ASML was al langer op zoek naar een manier om zijn vinding in medische isotopen (die niet echt past binnen zijn halfgeleiderstrategie) een goede thuis te bezorgen waar het ten nutte gemaakt kon worden.

Het Nederlandse ministerie van economische zaken bezorgde ASML’s LightHouse-technologie in 2016 zichtbaarheid door het tot Nationaal Icoon uit te roepen. << (Luc De Smet) (foto: ASML)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners