ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Technisch nieuws 18/10/2018 14:34:51

Tot nog toe bleef Industrie 4.0 een vaag concept, maar we schuiven nu stilaan in een tweede of zelfs derde fase. De focus ligt niet zozeer meer op automatisering, wel op flexibiliteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Drones ingezet voor aanmaak 3D-animaties

Versnelde ontwikkeling en validatie van zelfrijdende voertuigen

Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

Siemens heeft COMSA overgenomen

Tal van gebreken in veelgebruikte IoT-protocollen ontdekt

Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/12) 4.000 kWh groene energie voor Corda Campus

(12/12) Winnaars AstraZeneca Foundation Awards 2018 bekend gemaakt

(10/12) Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

(10/12) Siemens heeft COMSA overgenomen

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Ook de producenten zijn klaar voor die omschakeling. Een goed voorbeeld hiervan is ifm, dat zijn sensoren standaard uitrust met de open communicatiestandaard IO-Link. We hadden een gesprek met managing director Marc Everaert over hoe dit precies helpt de transitie te verwezenlijken.

“De geesten zijn rijp om de overgang te realiseren, dat merken we stilaan ook bij onze klanten. Velen opteren zeer bewust voor Industrie 4.0, als een strategische keuze om hun toekomst te vrijwaren. Die klus kan je niet op enkele dagen klaren, het is een proces van jaren en wij kunnen hen daarin bijstaan. Ten opzichte van vijf-zes jaar geleden ondergingen onze sensoren een grondige metamorfose, net om te voldoen aan de nieuwe vereisten van Industrie 4.0.

Vroeger werkten ze enkel op basis van een digitaal signaal of via een analoog 4…20mA of 0…10V signaal. Vandaag kunnen ze nog altijd op die manier gebruikt worden, maar zijn ze ook voorzien om te werken op basis van IO-Link. Die werkwijze opent nieuwe mogelijkheden, want er kan veel meer informatie mee verstuurd worden. Een flowmonitor kan bijvoorbeeld ook drukwaarden en temperatuur doorsturen, maar evengoed kan diagnostische informatie gecommuniceerd worden. Sensoren kunnen dan bijvoorbeeld informatie over de status van de voeding meegeven.

Stel je een eindeloopschakelaar van een rolbrug voor die slecht gevoed wordt. Het kan serieuze gevolgen hebben als dat niet gemeld wordt. Maar met IO-Link zal de sensor zélf melden wanneer er iets schort aan zijn werking. Een ander voorbeeld is een fotocel. Vroeger gaf die enkel informatie over de aanwezigheid van een object. Vandaag zal zij communiceren hoeveel de exacte afstand bedraagt tot het object, welke kleur het heeft en over welke weerkaatsingsfactor het beschikt.”

Open standaard
“De keuze voor IO-Link is niet toevallig. Voor digitale communicatie is deze open standaard ideaal om de sensoren te laten communiceren met een bovenliggend stuursysteem. Dat kan via een veldmodule of rechtstreeks op de PLC.”

“De mogelijkheid om meer data te genereren uit de sensoren opent ook meer mogelijkheden om informatie te distilleren uit het productieproces. Zo kan je zaken gaan opvolgen om een condition monitoring programma op te zetten of om het foutzoeken te faciliteren.”

“Het gebruik is niet alleen een voordeel voor deze open communicatie, maar ook voor de in bedrijfsstelling. Bij het vervangen van een sensor verloopt de parametrering van de presets en de schakelpunten automatisch. Ook het inregelen met een potentiometer of drukknoppen is achter de rug, want IO-Link sensoren kunnen digitaal geprogrammeerd worden. Dat opent op zijn beurt weer enorme mogelijkheden om op basis van een productiebatch de sensoren aan te passen.

We hebben een klant die op die manier heel dynamisch zijn productie regelt. Op basis van de bestelling van zijn klant worden alle sensoren juist ingesteld voor het specifieke product. Dat duurt slechts een paar seconden. De communicatie loopt dus niet enkel van de sensor richting het bovenliggend systeem, maar ook omgekeerd.”

Verwerking mogelijk op drie niveau’s
“We beseffen tegelijk dat klanten vragen hebben over de veilige verwerking van deze geproduceerde data. Wij bieden daarom drie mogelijkheden aan. De eerste methode is om de meetwaardes enkel te laten communiceren met een controller. Die kan op basis van de logging van gemeten waardes of de analyse van trends beslissingen nemen.

Een voorbeeld is een koelinstallatie. De controller genereert een alarm als een sensor tegelijkertijd een langzame stijging van de temperatuur vaststelt, een te laag debiet meet én een andere sensor een trend van stijgende druk waarneemt. Dit principe kan ook helpen bij het opzetten van een programma rond predictief onderhoud.”

“Een tweede niveau is om de meetwaardes en trends te visualiseren via een IPC (Industrial PC). Ook hier wordt de data geanalyseerd, maar door middel van software wordt die op een heel duidelijke manier weergegeven aan de gebruiker. Een derde manier is om de data te loggen in de cloud. Door vervolgens apps te laten draaien op uw data, kunnen die geanalyseerd worden om heel specifiek informatie te genereren die u nodig hebt voor uw toepassing. Die apps kunnen ook op informatie van andere aanbieders draaien. Ze kunnen overigens ook op een lokale server ingezet worden, zo komen we tegemoet aan klanten die liever niet met een cloudservice werken.” <<
door Sammy Soetaert

www.ifm.com/be/nl

Kadertekst:
ifm is een Duits familiebedrijf, opgericht in 1969. In de begindagen bestond het gamma uit naderingsschakelaars maar vandaag beschikt het bedrijf over 23 productlijnen. Managing director Marc Everaert: “Onze filosofie is gebouwd rond drie belangrijke pijlers: innovatie, kwaliteit en onze aanwezigheid dicht bij de klanten. We willen voortdurend nieuwe producten op de markt brengen. Onze inspanningen op O&O-vlak zijn dus navenant.

Liefst 650 van onze 7.000 werknemers zijn actief in die afdeling. De kwaliteit van onze componenten wordt bevestigd door een omruilpercentage van slechts 0,04 %. We geven dan ook vijf jaar garantie omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit. De aanwezigheid dicht bij onze klanten wordt weerspiegeld door onze slogan ‘Close to you’. We willen onze klanten goed kennen om hun behoeftes te begrijpen en om hen een correcte oplossing aan te bieden.

In de praktijk betekent dat een aanwezigheid in 45 landen met eigen filialen, aangevuld met exclusieve distributeurs in de andere landen. Ook de productie wordt in diverse landen georganiseerd, met onder meer vestigingen in Duitsland, Polen, Roemenië, Singapore en de Verenigde Staten. De grootste markten voor het bedrijf zijn de automotive en de food, maar de scope ligt op de volledige industrie met sensoren die telkens aangepast zijn aan de specifieke sector.” <<

<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Snellere doorlooptijden voor import van containers in Antwerpse haven

NxtPort lanceert twee nieuwe diensten die de administratieve processen versnellen voor het importeren en doorvoeren van containers, dankzij een gedigitaliseerde data-uitwisseling.

FANC geeft groen licht voor heropstart Doel 4

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf vorig weekend groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactor Doel 4, die sinds 6 augustus 2018 stil lag.

Sirris richt centrum voor cyberveiligheid op

Om ervoor te zorgen dat nieuwe inzichten over cyberveiligheid sneller tot bij onze bedrijven komen, richt Sirris het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation (BICI) op.

Jan De Nul Group bouwt onderwaterberm in Benin

In Benin is het startsein gegeven voor omvangrijke kustbeschermingswerken ter hoogte van de kustplaatjes Avlékété en Djégbadji, deel van de kuststad Ouidah.

Arburg lanceert verhuurmodel voor kunststof freeforming - techniek

Het nieuwe "All-in Package" maakt het eenvoudiger om in te stappen in het Arburg kunststof freeforming (APF)-proces. De klant profiteert aan een lage investering al van hun know-how.

VIL reikt opnieuw Lean and Green Stars en Award uit

Snel Logistics Solutions, Special Fruit en Eandis (Fluvius) werden beloond met een Lean and Green Star, terwijl IVBO aan de haal ging met de Lean and Green Award 2018.

Werkgevers zijn optimistisch voor start van 2019

Uit de nieuwe de ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit tijdens het 1e kwartaal van 2019 blijft aanhouden. Deze prognose is al voor het 7e opeenvolgende kwartaal positief.

Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

In Brugge ging vrijdag een druk bijgewoonde eerste editie door van Drone West dat West-Vlaamse kmo’s en landbouwbedrijven informeerde over de vele toepassingsmogelijkheden van drones.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners