ifm sensoren met open IO-Link bouwsteen voor Industrie 4.0 - advertorial

Technisch nieuws 18/10/2018 14:34:51

Tot nog toe bleef Industrie 4.0 een vaag concept, maar we schuiven nu stilaan in een tweede of zelfs derde fase. De focus ligt niet zozeer meer op automatisering, wel op flexibiliteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Wieland Electric breidt productreeks HMI-ECO uit - techniek

Airbus versnelt digitale transformatie samen met Dassault Systèmes

Innovators uitgedaagd in wedstrijd 3D metaalprinten

Uitrol 5G moet niet noodzakelijk vertraging oplopen - opinie

Rockwell Automation lanceert nieuwe versie van VersaView 5200 - techniek

Rittal zorgt voor energie-efficiënt management van datacenters - techniek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Ook de producenten zijn klaar voor die omschakeling. Een goed voorbeeld hiervan is ifm, dat zijn sensoren standaard uitrust met de open communicatiestandaard IO-Link. We hadden een gesprek met managing director Marc Everaert over hoe dit precies helpt de transitie te verwezenlijken.

“De geesten zijn rijp om de overgang te realiseren, dat merken we stilaan ook bij onze klanten. Velen opteren zeer bewust voor Industrie 4.0, als een strategische keuze om hun toekomst te vrijwaren. Die klus kan je niet op enkele dagen klaren, het is een proces van jaren en wij kunnen hen daarin bijstaan. Ten opzichte van vijf-zes jaar geleden ondergingen onze sensoren een grondige metamorfose, net om te voldoen aan de nieuwe vereisten van Industrie 4.0.

Vroeger werkten ze enkel op basis van een digitaal signaal of via een analoog 4…20mA of 0…10V signaal. Vandaag kunnen ze nog altijd op die manier gebruikt worden, maar zijn ze ook voorzien om te werken op basis van IO-Link. Die werkwijze opent nieuwe mogelijkheden, want er kan veel meer informatie mee verstuurd worden. Een flowmonitor kan bijvoorbeeld ook drukwaarden en temperatuur doorsturen, maar evengoed kan diagnostische informatie gecommuniceerd worden. Sensoren kunnen dan bijvoorbeeld informatie over de status van de voeding meegeven.

Stel je een eindeloopschakelaar van een rolbrug voor die slecht gevoed wordt. Het kan serieuze gevolgen hebben als dat niet gemeld wordt. Maar met IO-Link zal de sensor zélf melden wanneer er iets schort aan zijn werking. Een ander voorbeeld is een fotocel. Vroeger gaf die enkel informatie over de aanwezigheid van een object. Vandaag zal zij communiceren hoeveel de exacte afstand bedraagt tot het object, welke kleur het heeft en over welke weerkaatsingsfactor het beschikt.”

Open standaard
“De keuze voor IO-Link is niet toevallig. Voor digitale communicatie is deze open standaard ideaal om de sensoren te laten communiceren met een bovenliggend stuursysteem. Dat kan via een veldmodule of rechtstreeks op de PLC.”

“De mogelijkheid om meer data te genereren uit de sensoren opent ook meer mogelijkheden om informatie te distilleren uit het productieproces. Zo kan je zaken gaan opvolgen om een condition monitoring programma op te zetten of om het foutzoeken te faciliteren.”

“Het gebruik is niet alleen een voordeel voor deze open communicatie, maar ook voor de in bedrijfsstelling. Bij het vervangen van een sensor verloopt de parametrering van de presets en de schakelpunten automatisch. Ook het inregelen met een potentiometer of drukknoppen is achter de rug, want IO-Link sensoren kunnen digitaal geprogrammeerd worden. Dat opent op zijn beurt weer enorme mogelijkheden om op basis van een productiebatch de sensoren aan te passen.

We hebben een klant die op die manier heel dynamisch zijn productie regelt. Op basis van de bestelling van zijn klant worden alle sensoren juist ingesteld voor het specifieke product. Dat duurt slechts een paar seconden. De communicatie loopt dus niet enkel van de sensor richting het bovenliggend systeem, maar ook omgekeerd.”

Verwerking mogelijk op drie niveau’s
“We beseffen tegelijk dat klanten vragen hebben over de veilige verwerking van deze geproduceerde data. Wij bieden daarom drie mogelijkheden aan. De eerste methode is om de meetwaardes enkel te laten communiceren met een controller. Die kan op basis van de logging van gemeten waardes of de analyse van trends beslissingen nemen.

Een voorbeeld is een koelinstallatie. De controller genereert een alarm als een sensor tegelijkertijd een langzame stijging van de temperatuur vaststelt, een te laag debiet meet én een andere sensor een trend van stijgende druk waarneemt. Dit principe kan ook helpen bij het opzetten van een programma rond predictief onderhoud.”

“Een tweede niveau is om de meetwaardes en trends te visualiseren via een IPC (Industrial PC). Ook hier wordt de data geanalyseerd, maar door middel van software wordt die op een heel duidelijke manier weergegeven aan de gebruiker. Een derde manier is om de data te loggen in de cloud. Door vervolgens apps te laten draaien op uw data, kunnen die geanalyseerd worden om heel specifiek informatie te genereren die u nodig hebt voor uw toepassing. Die apps kunnen ook op informatie van andere aanbieders draaien. Ze kunnen overigens ook op een lokale server ingezet worden, zo komen we tegemoet aan klanten die liever niet met een cloudservice werken.” <<
door Sammy Soetaert

www.ifm.com/be/nl

Kadertekst:
ifm is een Duits familiebedrijf, opgericht in 1969. In de begindagen bestond het gamma uit naderingsschakelaars maar vandaag beschikt het bedrijf over 23 productlijnen. Managing director Marc Everaert: “Onze filosofie is gebouwd rond drie belangrijke pijlers: innovatie, kwaliteit en onze aanwezigheid dicht bij de klanten. We willen voortdurend nieuwe producten op de markt brengen. Onze inspanningen op O&O-vlak zijn dus navenant.

Liefst 650 van onze 7.000 werknemers zijn actief in die afdeling. De kwaliteit van onze componenten wordt bevestigd door een omruilpercentage van slechts 0,04 %. We geven dan ook vijf jaar garantie omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit. De aanwezigheid dicht bij onze klanten wordt weerspiegeld door onze slogan ‘Close to you’. We willen onze klanten goed kennen om hun behoeftes te begrijpen en om hen een correcte oplossing aan te bieden.

In de praktijk betekent dat een aanwezigheid in 45 landen met eigen filialen, aangevuld met exclusieve distributeurs in de andere landen. Ook de productie wordt in diverse landen georganiseerd, met onder meer vestigingen in Duitsland, Polen, Roemenië, Singapore en de Verenigde Staten. De grootste markten voor het bedrijf zijn de automotive en de food, maar de scope ligt op de volledige industrie met sensoren die telkens aangepast zijn aan de specifieke sector.” <<

<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners